Menu

Arvutid – milliste kriteeriumite põhjal valida?

  • Kirjutas Sisuturundus

 Foto: Shutterstock.com

Tekkis vajadus uue arvuti järele? Arvutid on parameetritelt seinast seina – erinev suurus, võimsus, mälumaht jne. Räägime tähtsamatest kriteeriumitest!

Tihti pöördutakse arvutipoodi palvega, et teenindaja soovitaks kõige paremat ja sobivamat arvutit. Seda on aga ääretult keeruline teha, sest see, mis on ühe jaoks hea, võib olla teise jaoks täiesti sobimatu. Arvutid on elektroonika, mille valimisel tuleb lähtuda isiklikest vajadustest pidades silmas optimaalset suurust, võimsust, mälumahtu, lisafunktsioone jms. Kindlasti mängib suurt rolli ka eelarve, kuna kvaliteet teatavasti maksab!

Toome välja põhilised kriteeriumid, millele enne ostu sooritamist mõelda.

Alustame eelarvest

Olgem ausad, et rahakoti paksus paneb kõik paika! Enne poodi tõttamist soovitame määrata optimaalse eelarve, kui palju oled võimeline uue arvuti peale raha kulutama. Kindlaks määratud eelarve põhjal on ka arvutipoe teenindajal lihtsam soovitusi jagada ning välistada ilmselgelt liiga kallid rüperaalid.

Siinkohal arvesta aga sellega, et mida rohkem raha kulutad, seda rohkem saad. Soodsamad arvutid on kokku pandud soodsamatest komponentidest, mille kvaliteet ja vastupidavus on hinnale vastavad. Näiteks korpus – kui soodsate arvutite korpused on valmistatud reeglina plastikust, siis kallimasse hinnaklassi kuuluvad seadmed on tugeva alumiiniumkorpusega.

Ei tasu aga muretseda, sest näiteks 1a.ee nutipoest leiab sobiva arvuti ka hinnatundlik klient!

Kui suurt arvutit vajad?

Kui nüüd arvuti suurusest rääkida, siis ekraanide mõõtmed varieeruvad 10 tollist kuni 18 tollini. Arvestama peaks sellega, et mida väiksem ekraan, seda väiksem ja kergem arvuti ning seda mugavam on teda igapäevaselt kaasas kanda. Samas on suurema ekraani taga oluliselt mugavam töötada. Valikute küsimus!

Juhul, kui kaasaskandmise ning töötamise mugavus on võrdselt tähtsad, siis soovitame valida keskmiste mõõtudega arvuti, mille ekraan on 14“ ja kaal umbes 1,5 kilogrammi. Mainitud mõõtmetega arvutid on saadavalt absoluutselt kõigi tuntumate tootjate valikus.

Võimas protsessor tagab jõudluse

Foto: Shutterstock.com

Mida võimsam ja kiirem on arvuti, seda efektiivsem on tööprotsess. Arvuti puhul mängib siin rolli protsessor, mis annabki arvutile vajaliku jõudluse. Protsessori valik sõltub eelkõige arvuti kasutusotstarbest:

Intel Celeron ja Intel Pentium protsessor – veebis surfamiseks;

Intel i3 – videode vaatamiseks, lihtsamate programmide jooksutamiseks;

Intel i5 – töötamiseks programmidega, mis nõuavad suuremat jõudlust (graafika, disain);

Intel i7 – võimas protsessor, mis saab hakkama nii mahukate arvutimängude kui videotöötlusprogrammide jooksutamisega.

Elementaarsed liidesed

Igal arvutil on vähemalt üks USB pesa, tõsi? Esialgu ehk tundub, et sellest piisab, kuid tegelikult võiks neid olla mitu – hiir, pointer, mälupulk – kõik need igapäevased seadmed tuleb ühendada USB pessa. Kindlasti tasub tähelepanu pöörata ka pesade paigutusele, kuna soodsamate arvutite puhul kipuvad need asetsema niivõrd lähestikku, et suurem mälupulk katab ka teise pesa.

Lisaks USB pesadele on kvaliteetsed arvutid varustatud AUX, HDMI ja DVI liidestega, mis võimaldavad arvutiga ühendada kõlarid, projektori ja televiisori.

Populaarsed Apple-i arvutid

Foto: Shutterstock.com

Viimastel aastatel on arvutiturul võidukäigu teinud Apple-i arvutid, mis on kasutajate südamed võitnud oma esindusliku disaini, jõudluse, kasutajamugavuse ja uudsusega. Apple arvutite suunas vaadates tuleks arvestada kahe asjaoluga – nende arvutite kasutamine nõuab harjumist ning hinnaklass on teiste tootjate samaväärsete seadmetega võrreldes oluliselt kallim. Räägitakse aga, et kes kord Mac-i kasutanud, jääb sellele truuks!

Arvutid pole ammu enam luksuskaup, vaid igapäevane töövahend nii kodus, koolis kui kontoris. Vali oma ustav kaaslane 1a.ee nutipoest ja sukeldu muretult nutimaailma!

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD