Menu

.      

Sanktsioonid tekitavad paanikat ja löövad hinda alla

Valio Eesti Võru juustutehase müük Venemaale katkes aasta aega tagasi. Selle ajaga on tehas suutnud leida juustule uued turud. Pildil kõva laabijuustu kerad Võru laos, nende vahel seisab Valio Eesti juht Maido Solovjov. Foto: Võrumaa TeatajaSANKTSIOONIDE MÕJU • Venemaale kehtestatud majandussanktsioonid ja sellega seotud Venemaa vastusanktsioonid on tekitamas turul paanikat, mis omakorda lööb alla toodangu hinda.

Eesti ühe suurima piimatootja, Põlgastes asuva Kaska-Luiga talu peremees Avo Kruusla ütles, et Eesti piimatöötlejad on juba eufooriasse sattunud ja räägitakse piima hinnast 150 eurot/tonn. Võrdluseks, praegune turuhind on ligi 330 eurot/tonn ja aasta algul oli piima kokkuostuhind 410 eurot/tonn.

„Venemaa sai, mida taotles – Euroopa Liidus on paanika ja Saksamaa müüb Itaaliasse piima hinnaga 200 eurot/tonn,” kirjeldas Kruusla praegust olukorda, „kõige hullem ongi Euroopa Liidu sisene paanika ning Eesti-sisene paanika.”

Kruusla ütles, et selliseid kriise on varemgi olnud ja Euroopa Liidus peaks rakendatama sekkumise ehk niinimetatud interventsiooni meetmena kokkuostu. Kruusla müüb piima Leetu ja praegu kehtib veel hind 330 eurot/tonn, aga see võidakse ümber vaadata. Ta lisas, et kui piima hind langeb alla selle, on tegemist alla omahinna tootmisega ning siis tuleb hakata tootmist vähendama ja inimesi koondama. „Loodan, et asi selleni ei lähe,” lisas ta ja märkis, et riigi tasandil peaks midagi ette võetama, et paanikat ära hoida. Kruusla farmides on praegu 850 lüpsilehma ja ametis on kolmes eri firmas 41 inimest.

Võrumaa suurima mahepiimatootja OÜ Lõunapiim juht Meelis Mõttus ütles, et kokkuostuhind pole veel langenud, aga kui see peaks juhtuma, siis tuleb teha uued otsused. Mõttus on valmis saamas oma teist lauta – Eesti suurimat mahepiima robotlauta ja plaanis on suurendada lüpsilehmade arvu praeguselt 300 lehmalt järgmise aasta keskpaigaks 450 lehmani. Tänavu toodab Lõunapiim üle kvoodi, mistõttu tuleb maksta ligi 120 000 eurot trahvi. Kui aga piima hind peaks langema, siis ei suudeta trahvi maksta ja tuleb pigem tootmist kokku tõmmata. See tähendab, et ühe lauda osa, ligi paarsada lehma, tuleb müüa ja kümmekond inimest koondada.

20 PÄEVA ENIMLOETUD