Menu

.      

Toll asus trahvima Venemaalt kütuse vedajaid

KONTROLL PIIRIPUNKTIDES • Tollitöötajad on asunud viimastel päevadel trahvima Venemaalt kütuse toojaid Luhamaa ja Koidula piiripunktides, tolliamet põhjendab seda viimasel ajal sagenenud kütuseveoga, mistõttu on kavas kontrolli veelgi tugevdada.


Toimetusele saabus järgmine vihje: „Luhamaa ja Koidula piiripunktides käib juba paar päeva massiline trahvimine Eesti tollitöötajate poolt. Trahve tehakse selle alusel, et arvutatakse ära teekonna pikkus kuni kodukohani ja kogu ülejäänud kütuse eest, mis paagis on, saab trahvi. Mõningatele inimestele jagati ka voldikuid, kus oli kirjas, et kütust võib olla kuni sihtkohani, kuid Riigi Teatajast pole võimalik sellist infot leida. Seadus ütleb, et kütust võib olla standardpaagi täis ja kümme liitrit lisaks ühe ööpäeva kohta. See on täielik diskrimineerimine ja riigile „musta raha” teenimine, sest inimesi pole sellest uuest isetehtud seadusest teavitatud. Trahvide summad on inimeste jutu järgi jäänud vahemikku 40‒100 eurot, vaidlemise võimalust ei anta ja maksma peavad kõik. Samuti kirjutatakse üles odomeetrite näite, et teha kindlaks, kas sõiduk on paaki pandud kütuse reaalselt maha sõitnud.”


Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu kommenteeris olukorda nõnda: „Sõiduki standardses kütusepaagis Eestisse sisseveetava vedelkütuse aktsiisist vabastamise kord kehtib alates 2004. aasta 1. maist. Piiri ületava mootorsõiduki sihtkoht on otseselt seotud aktsiisivabastusega ja seetõttu on aktsiisivabastuse õigesti rakendamiseks põhjendatud piiril oleva tolliametniku küsimused sõiduki sihtkoha ning kütusepaagis oleva kütusekoguse kohta.


Maksu- ja tolliamet on piiri ületavatele reisijatele aastate jooksul välja andnud eeskirju tutvustavaid voldikuid. Paratamatult ei võimalda voldikud oma mahu poolest väga põhjalike selgituste andmist, mistõttu on neis antud lühike ülevaade olulisematest põhimõtetest. Samuti ei asenda voldik kehtivat seadust, mis on avalik ja kõigile kättesaadav.


Toll on viimasel ajal piiril sagedaste piiriületajate sõidukite üle kontrolli tugevdanud, sest hinnavahe suurenemise tõttu on Venemaalt kütuse sissevedu ärilisel eesmärgil sagenenud. Veel on kütusevedu suurendanud Läti kehtestatud seitsmepäevane piirang kütuse, tubakatoodete ja alkoholi maksuvabale toomisele välisriigist. Selle tagajärjel on pikenenud sõidukite piiriületamise järjekorrad ja ooteajad Eestis, muutes ausate reisijate piiriületuse vaevaliseks ning ebameeldivaks. Maksu- ja tolliameti eesmärk on kontrollidega vähendada ärilise eesmärgiga kütusevedajate arvu ja tagada ausatele maksumaksjatele kiire piiriületus. Kuna Luhamaa ja Koidula tollipunktis annavad kütusevedajad sihtkohtade osas ebaõiget infot, tavapärane on Poola, Leedu ja muu sihtkoht, kuigi tegemist on pideva piiriületajaga, siis nende kontrollimine võtab aega ning nad suunatakse üldjärjekorrast kõrvale, et piiriületust mitte takistada. Kavandame kütusevedajate kontrolli lähiajal veelgi tugevdada.”

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD