Menu

.      

„Mille toote inimesi piinlema?”*

Misso ja Meremäe valda uute tulijate poputamisega tegelenud poliitikute põrumine kohalikel valimistel näitab, et inimesed pole omaks võtnud praegust korraldust. Valimistel saadud kehv tulemus ei tähenda aga, et uute elanike kutsumine on läbinisti vale. Praeguse süsteemi põhiline viga on, et keskendutakse küll uutele tulijatele, aga tähelepanu alt jäetakse välja vanad olijad. Sama viga on teinud paljud eraettevõtted, näiteks telekommunikatsioonifirmad, kes pakuvad uutele liitujatele tasuta telefone ja muid vidinaid, aga samas oma pikaajalisi kliente millegagi ei motiveeri.

Tehtud vigades on raske süüdistada Misso ja Meremäe valla juhte, sest nad olid Eestis pioneerid ning peavad oma vigadest õppima. Teistel on sellevõrra kergem, sest saavad õppida Misso ja Meremäe kogemusest.

Võrumaa tühjenevatesse valdadesse oleks hädasti uusi tulijaid vaja, aga õigus on neil, kes ütlevad, et kampaania korras ei saa panna inimesi elukohta vahetama. Lisaks ilusatele sõnadele on vaja midagi kindlat, vastasel korral lahkuvad inimesed sama kiiresti, kui nad tulidki. Üks asi on töökoht, aga tänapäeval on inimestele tähtsam korralik elamine. Praegune kogemus näitab, et elamise muretsemisel jäävad niigi kehvas olukorras omavalitsuste käed lühikeseks.


Kuivõrd vähemalt osa keskvalitsusest näib pooldavat inimeste linnast maale kolimist, siis on Eestis hädasti vaja samasugust algatust, nagu tehti pärast Vabadussõda, kus inimestele anti riigi poolt tasuta metsa ja maad. Tänapäeva Eestis, kus mehel puudub õigus endale ise maja ehitada, tähendab see elanikele maa andmist ja maja ehitamist. Eestis on kõik eeldused selleks olemas: riigil on piisavalt vaba maad, palki, mida saab Narvas ahju ajamise asemel kasutada majaehituseks, lubjakivi, millest ehitada vundament ja trepid, on savi, millest ehitada ahjud-korstnad, ning on piisaval hulgal töökäsi, kes suudaks need majad valmis ehitada. Puudu on vaid valitsusepoolne algatus.

* Ühe Meremäe valla eaka elaniku küsimus valla juhtidele seoses kampaaniaga „Omadega mäel”.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD