Menu

.      

Demokraatia vingerpussid Mõnistes

Kuigi väidetakse, et paremat ühiskonnakorraldust kui demokraatia (tõlkes: rahva võim) pole suutnud inimene välja mõelda, mängib demokraatlik süsteem ometi aeg-ajalt vingepusse.

Kõige ehedam näide on praegu ligi 1000 elanikuga Mõniste vald, kus valimistel sai teistest peajagu rohkem hääli Metsavenna talu peremees Meelis Mõttus ning valimistel võttis võidu Meelise koduerakond Isamaa ja Respublica Liit (IRL). Arvestades demokraatlikku süsteemi võiks arvata, et järgmised neli aastat on Mõniste vallas võimul IRL ja vallavanemaks või vähemalt volikogu esimeheks saab rahvalt kõige enam poolehoidu kogunud Meelis Mõttus. Või vähemalt nii oleks see tõenäoliselt juhtunud demokraatia kodumaal Vana-Kreekas.

Praegu peaksid ilmselt vanad kreeklased oma silmad peast häbenema, sest rahvalt kõige suurema toetuse saanud Meelis Mõttust ei lasta võimu lähedalegi. Volikogu asus juhtima Mõttusest poole vähem hääli saanud Tõnu Lindeberg ja vallavanemaks kinnitati eile Mõttusest kaheksa korda vähem hääli saanud Katrin Roop. Pole siis ime, et Mõniste rahvas on suures hämmingus ja koguneb nüüd igal vallavanema valimise päeval vallamaja juurde meelt avaldama. Neile inimestele pole aga muud öelda, kui ütles eile volikogu esimees Lindeberg: „Otsused oleks pidanud tegema valimiskasti juures.” Nüüd lausuvad inimesed selle peale, et me tegime oma otsuse: me andsime kõige rohkem hääli Meelis Mõttusele, et temast saaks vallavanem. Mõttus pääses küll kõige suurema häältesaagiga volikokku, ent tal ei õnnestunud leida seal piisavalt toetust. Nagu Mõttus ise asja seletas, oli volikogus kaalukeeleks Keskerakonna esindaja Jaanus Hass, kes millegipärast otsustas rahva seas populaarsemale kandidaadile eelistada vähem populaarset. Sarnaselt on tehtud korduvalt nii-öelda kambakas Hassi koduerakonna Keskerakonna juhile Edgar Savisaarele: ta on saanud küll suurima toetuse, aga võimu ligi pole teda lastud. Igatahes lasub Hassil nüüd suur vastutus nii oma erakonna kui ka Mõniste valla rahva ees.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD