Menu

.      

Nipid, kuidas muuta raha säästmine lõbusaks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Raha säästmine on nagu kummitus, mille olemasolusse ei usuta kas üldse mitte või usutakse, kuid suhtutakse sellesse aupakliku hirmuga. Me kõik teame, et raha tuleks säästa selleks, et järgmise hädaolukorra puhul poleks 5000eurone kiirlaen (pikavippi 5000) ainus lahendus rahalise kitsikuse lahendamiseks, kuid tahes-tahtmata kipuvad säästmises ebaõnnestuma tuhanded inimesed, isegi need, kes usuvad vankumatult säästmise olulisusesse.

Põhjused, miks säästmine näib paljude jaoks ületamatult keerulisena, on kannatamatus ja kurnatus. Ühest küljest võidakse tüdida säästmisest, sest see tundub igavana ja kuna korraga ei pruugi olla võimalik palju kõrvale panna, tekib varsti kannatamatus, mille tagajärjel lüüakse säästmisele käega. Alternatiivina võib inimene olla küll ülimalt kannatlik, kuid pingutab püksirihma nii tugevalt, et viimnegi sent läheb säästufondi, kuid selline äärmuslik käitumine toob peatselt kaasa nii-öelda plahvatuse ja kogu säästuraha kulutamise – üksnes seetõttu, et säästmise käigus ei lubatud endale ühtegi väikest „preemiat”.

Kui sa tundsid ennast ära selles kirjelduses, on siin paar viisi, kuidas leevendada säästmise keerukust ning muuta raha säästmine hoopis äärmiselt lõbusaks.

1. Tee sellest võistlus oma sõbraga

Kui oled loomult konkurentsihimuline, on parim võimalus kaasata raha säästmisesse mõni hea sõber. Tehke sellest võistlus: pange paika teatud eesmärgid ning seadke ajaline piir, mille järel vaatate, kuidas kummalgi läinud on. Samuti tasuks paika panna teatud finišipunkt ning preemia, mille teeb kaotaja võitjale.

See, milline võiks võistlus olla, jääb juba teie otsustada, kuid ära karda kaasata teisi – lõppude lõpuks võidavad ju sellest võistlusest mõlemad, nii sina kui ka su sõber.

2. Kaasa kogu pere

Rääkides teiste inimeste kaasamisest, siis miski pole toredam, kui perega ühiselt midagi ette võtta. Miks mitte muuta säästmine terve pere võistluseks? Näiteks hangi igale pereliikmele oma hoiupõrsas ning igaüks saab sinna koguda säästufondi. Kui sinu pereliikmed on kõik võiduhimulised, suudate lõpuks ühiselt säästa korraliku rahasumma, kuid samal ajal on lõbus omavahel võrrelda, kellel läheb paremini. Väike võistlus aitab alati säästmist lõbusamaks muuta!

3. Tee endale skooritabel

Kui sa elad üksi või soovid säästmisega esialgu üksi algust teha, siis võid teha iseendaga väikese sisemise võistluse. Tee endale näiteks skooritabel, kuhu hakkad märkima oma säästueesmärke ja paned kirja, mida sa täpselt oled säästmise jaoks teinud. Näiteks kui sa paned raha hoiufondi, pane oma skooritabelisse see kirja. Määra kindlasti ka iga tegevuse eest teatud punktid, näiteks raha hoiupõrsasse panemine toob plusspunkte, kuid hoiupõrsast raha võtmine toob kaasa miinuspunktid.

Pannes säästmistegevused paberile kirja on olukord ka visuaalsemalt kirjeldatud, mis aitab sul paremini aru saada, kui hästi või halvasti raha säästmine tegelikult läheb. Kui oled sisemiselt kohusetundlik ja motiveeritud, on niiviisi säästmine märksa lihtsam.

4. Premeeri end

Kõige lõpuks ei tohi ka unustada, et aeg-ajalt võib end premeerida. Kui järgid säästurežiimi liialt rangelt, võib see lõpuks viia olukorrani, kus kaotad kontrolli täielikult. Selle asemel luba endale vahel midagi head – olgu see uus käekott, kinoskäik või midagi muud. Vaata lihtsalt, et premeerimisi ei toimuks liialt tihti, kuid ära kindlasti unusta neid kaasata oma säästuharjumustesse.

Raha säästmine ei pea olema koll, mille eest põgeneda igal sammul. Isegi kui oled noor ja alustad oma iseseisvat elu, ei pea rahakitsikuse korral olema lahendus kiirlaen 18aastasele (18v pikavippi), mida küll võidakse siin-seal reklaamida. Selle asemel tuleks mõelda võimalustele, kuidas võimalikult varakult raha säästma hakata. Kui säästmine on seni olnud sinu jaoks keeruline, kasuta ülalmainitud nippe ja muuda see lõbusaks – see on täiesti võimalik, kui pingutad selle nimel.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD