Menu

Itaalia ühistu plaanib Võrumaale juustukeldri asutada

  • Kirjutas BNS

OÜ Lõunapiim juht Meelis Mõttus  Foto: HELERI LAKUR

Võrumaa juustutootja Meelis Mõttus plaanib Itaalia partneriga rajada Vastse-Roosa sajandivanusesse veskihoonesse sinihallitusjuustude laagerduskeldri, kus Itaalia eksklusiivsetele käsitööjuustudele enne Riia turule viimist kuni 10 kuud viimast maitselihvi antaks, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees.

Eestis juustutootmise vastu tunneb huvi Itaalia alpikülas eksklusiivseid juustusid valmistav La Poiana ühistu. Kevadel Eestis käinud La Poiana ühistu president Massimo Monetti hindas Vastse-Roosta veskihoone olud juustu laagerdamiseks heaks. Nüüd vaatab Mõttus lootusrikkalt Eesti ja Läti poole, kus Prantsusmaa piiri lähedases Castelmagno külas valmistatavaid juustusid võiks tulevikus müüa.

«Praegu teevad nad kolme sorti hallitusjuustu: lehma-, kitse- ja lambapiimast. Meie hakkaksime siin nendele juustudele tegema lõpplaagerdust enne Riia turule viimist – juustud on siin kaks kuni kümme kuud,» selgitas Mõttus.

Praegu on La Poianas valmistatavad juustud müügil Monacos, Piemontes ja Vastse-Roosa Metsavenna poes, kus nende päralt on eraldi külmlett. Lisaks kolmele sinihallitusjuustule leiab sealt ka näiteks trühvlijuustu, tuhajuustu, veinitootmisjääkides laagerdunud juustu – kokku 13 eri nimetust.

«Teoreetiline võimalus, et sa saad kuskilt ketipoest sellist juustu, puudub,» ütles Mõttus. «Need on kõik tehtud pastöriseerimata piimast.» 

LOE VEEL

LOE VEEL

15 PÄEVA ENIMLOETUD