Menu

.      

Eesti viinaralli ärgitab Soomet alkoholipiiranguid muutma

FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

Üle lahe liikuvad alkoholilastid ärgitavad Soomet leevendama seniseid karme alkoholipiiranguid, kirjutab Postimees.

"Alkoholiseaduse põhimõte on tarbijate tervise kaitsmine, aga nüüd tehakse rohkem kompromisse kahju vähendamise ja äriajamise vahel," rääkis Soome saatkonna pressinõunik Hannele Valkeeniemi.

Üks suurimaid kaalumisel olevaid muudatusi on nn A-õlle, aga ka Soomes populaarsete   long drink'ide müügi lubamist toidupoes.

"Vein ja viin ei tule toidupoodi, poes lubatava joogi kanguse piiranguks jääks 5,5 protsenti," kinnitas Valkeeniemi.

Kavandatav muudatus lubaks pikendada ööklubides alkoholi müügi aega kella neljani öösel, lubatud oleks topelt-viinaportsjonide müük. Festivalidel ei oleks enam vaja alkoholi müügi aladele aedu ümber ehitada ja baarist võiks enne kella üheksat alkoholi kaasa osta.

Väiksed pruulikojad saaksid õiguse müüa kanget õlut otse valmistuskohast. Poodide müügiajad ei muutu: endiselt tohib neis alkoholi müüa kella 9–21. Ka Soome alkoholimonopoli Alko poed võiksid olla edaspidi avatud kella üheksani, praegu suletakse need kell 20.00.

Soome valitsus tegi seadusemuudatuse avalikuks 22. novembril ja see läks kooskõlastamisele. Muudatusettepanekute esitamise tähtaeg on tuleva aasta 16. jaanuar.

"Kui kommentaarid on käsitletud, siis tuleb alles lõplik valitsuse ettepanek Soome parlamendile Eduskunnale," lisas Valkeeniemi Postimehele.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD