Menu

.      

E-sigareti liit: valitsuse tubakaseadus viib tarbimise mustale turule

http://www.tubakainfo.ee/

E-sigareti müüjate ja kasutajate liidu sõnul kehtestab uus valitsus e-sigarettidele niivõrd karmid reeglid, et enamus e-sigareti poode peab uksed sulgema ja tarbijad peavad hakkama lahendusi otsima mustalt turult.

“Praegu oleme olukorras, kus e-sigarettidele kehtestatakse samad reeglid nagu tubakatoodetele, jättes kõrvale teaduslikult tõestatud fakti, et e-sigaretid on 95 protsenti vähem kahjulikud kui tavalised tubakatooted,” ütles Ingmar Kurg e-sigareti müüjate ja kasutajate liidust.

Kure sõnul surub valitsus e-sigareti tarvitajad koos tubakasuitsetajatega suitsuruumi, eirates asjaolu, et e-sigareti tarvitamisel ei eraldu keskkonda suits, vaid kahjutu aur. "Samuti tahetakse e-sigarettidele rakendada tubakatoodetega võrdselt väljapanekukeeldu ning tarbijalt võetakse ära igasugune võimalus enda vajadustele sobiv e-sigaret valida."

“Maitsestatud täitevedelike keelustamine on aga lausa ohtlik tervisele, sest vedelikku saab ka ise maitsestada, kuid selline ise kokkusegamine ei pruugi olla ohutu,” märkis Kurg. Maitsete keelustamisega võtab riik ära võimaluse kontrollida kvaliteeti vastavalt tubakaseadusele.

Lisaks heidab liit valitsusele ette, et sotsiaalministeerium ei konsulteerinud eelnõud koostade turuosaliste ega tarbijatega, eirates nõnda head seaduseloome tava.

Valitsuses heaks kiidetud tubakaseaduse muutmise eelnõu piirab e-sigarettide kättesaadavust ja tarvitamist. Näiteks on e-sigareti kasutamine edaspidi lisaks lasteasutustele keelatud kõigis teistes suitsetamiseks keelatud kohtades nagu toitlustusettevõted ja kauplused.

Senisele piiriülesele kaugmüügi keelule lisandub eelnõuga riigisisene kaugmüügi keeld tubakatoodetele ja e-sigarettidele. See tähendab, et edaspidi ei saa e-kaubanduse või kataloogi kaudu neid tooteid enam osta.

Eelnõu kohaselt kehtestatakse nõuded ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedeliku koostisele ja puhtusele ning keelustatakse tubakast erinevad maitsed e-sigarettides.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD