Menu

.      

Alkoholikaupmehed: tulevikus tuleb pool õllest Lätist

Võrumaa Teataja

Alkoholitootjate ja müüjate hinnangul hakkab tulevikus kuni pool Eestis tarbitud õllest ja kolmandiku viinast olema ostetud Lätist; tootjate hinnangul võib riik sellest kaotada maksutulu kuni 170 miljonit eurot, kirjutab Postimees.

Postimehe andmetel moodustas Läti piirikaubandus Eesti õlletarbimisest möödunud aastal 6 protsenti, tõustes käesoleva aasta kevadeks 10 protsendile. Samas alkoholitootjate- ja müüjate huvigrupp hinnangul moodustab aasta lõpus 17 protsenti Eestis ära joodavast õllest Lätist ja järgmisel aastal 48 protsenti.

Samasuguses tempos liigub alkoholimüüjate hinnangul Lätti ka muude lahjade alkohoolsete jookide ehk siidri ja long drinkide ostmine. Kui mullu osteti Lätist 4 protsenti siin joodavast lahjast alkoholist, pakub prognoos, et selle aasta lõpuks küündib sisseostu osakaal 9 ja järgmisel aastal 50 protsendini.

Kange alkoholi kohta on prognoos mõnevõrra tagasihoidlikum – järgmise aasta lõpuks peaks 33 protsenti ostetama Lätist. Samas tänavu küündib Lätist ostetud kange alkoholi osakaal 24 protsendini, aasta varem oli see 15 protsenti.

Kokkuvõtvalt kaotaks alkoholitootjate ja -müüjate hinnangul Eesti piirikaubandusest käesoleval aastal 53 miljonit eurot ja järgmisel aastal 170 miljonit eurot.

Rahandusministeeriumi hinnangul kaotab Eesti piirikaubanduse tõttu käesoleval aastal 22 miljonit eurot maksutulu.

Möödunud aastal laekus alkoholiaktsiisi 251 miljonit eurot ehk 29 miljonit eurot rohkem kui aasta varem, mis ületas prognoosi 1,2 protsendiga. Käesolevaks aastaks on riigieelarvega kavandatud tulu alkoholiaktsiisist Heinapuu sõnul 276 miljonit eurot, ehk 25 miljonit eurot rohkem.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD