Menu

.      

Rõuge pesapuu loojalt võib tulla veel üks vaatetorn

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Võrumaale Rõuge valda pesapuu nimelise omanäolise vaatetorni projekteerinud arhitekti Karmo Tõra jooniste järgi kerkib Lõuna-Eestisse veel üks väga põneva kujuga torn ja seda Valgjärve valda, kirjutab Tartu Postimees.

Otse Valgjärve kaupluse vastas kõrgub künkanõlv, mis meelitab lumistel talvedel kelgutajaid ja suusatajaid. Künka otsas merepinnast 205 meetri kõrgusel asub Tornimäe kinnistu, mis kuulub vallale. See on ümbruskonna kõrgeim koht ja sinna otsa soovibki vald 15 meetri kõrgust vaatetorni. «Vaade avaneb sealt võimas,» kinnitas arhitekt.

Millal tulevane turismiatraktsioon ehitusjärku jõuab, seda näitavad juba järgmised aastad. Valgjärve vallavolikogu esimees Hegri Narusk kinnitas, et valla juhtkonnal ja ka kohalikul rahval on tahtmine sellise vaatetorni järele olemas. Millal ehitus võiks alata, pole aga veel selge.Hinnanguliselt võib tulevane turismiatraktsioon minna maksma 90000-110000 eurot. Tänavusest eelarvest vallal sellist summat kindlasti leida pole võimalik. Tuleval aastal ühinetakse juba Kanepi vallaga ja siis peab uus valitsus ning volikogu juba otsustama, kas selline rajatis tuleb või mitte, sõnas Narusk.

Torni eripäraks on kavandatud tema trepistike pöörlemine ümber kolme kandeposti. Lähteülesandes sai arhitektile seatud ka see, et torn aitaks pikendada kelgunõlva. Tõra selgitas, et nii laskubki esimeselt platvormilt künkale kaldtee, et kelgutaja kohe mäe otsas hea sõiduhoo sisse saaks.

Samamoodi nagu Rõuge torni puhul, on ka Valgjärvel  mõeldud torni valgustuse peale. Prožektorid paigaldatakse nii, et pimedal ajal oleksid nähtaval ainult trepid, kandeposte aga ei valgustata. Nii peaks tekkima põnev valgusefekt, mis toob välja vaatetorni eripära.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD