Menu

.      

Tsahkna: meedikute streiki aitas lõpetada pooltevaheline usaldus

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna sõnul aitas meedikute streiki, mis kujunes Eesti iseseisvuse taastamise järgse aja kõige pikemaks tööseisakuks, lõpetada pooltevaheline usaldus.

"Osapooled on jõudnud kokkuleppele ning see kokkulepe saabus viimase nädala jooksul tekkinud pooltevahelise usalduse tulemusel. Olen osalenud paljudel läbirääkimistel ja tean, et usaldus ja lugupidamine oma partnerite vastu on väärika kokkuleppe saavutamise alus," märkis Tsahkna.

Viimasel nädalal toimunud konsultatsioonid ning neljapäevane ametlik koosolek näitas Tsahkna sõnul, et ka kõige keerulisemast olukorrast on väljapääs ning saavutatud kokkulepe on väärikas ja kõigi huvisid ja riigi võimalusi arvestav. "Mul on hea meel, et õdede ja hooldajate töötasud tõusevad kõige enam. Samuti on mul hea meel, et residendid hakkavad alates 1. jaanuarist saama täisväärtuslikult tasustatud kõigi päevade eest nädalas, mil nad tööd teevad. Samuti langevad meditsiinitöötajate koormused nii ambulatoorse kui ka statsionaarse ravi puhul," ütles Tsahkna.

Tema sõnul rõhutas arstide streik veelgi vajadust üle vaadata kogu tervishoiusüsteemi korraldus. "Saavutatud kokkulepe ei tähenda, et kõik küsimused on lahendatud. Vastupidi, suuremad ja sisulised muudatused on ettevalmistamisel sotsiaalministri poolt kokkukutsutud meditsiini tuleviku töörühmas. Sotsiaalkomisjonil on kavas kokku kutsuda tervishoiusüsteemi jätkusuutlikkuse teemal riiklikult tähtsa küsimuse arutelu riigikogus," ütles Tsahkna.

Arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit sõlmisid neljapäeval haiglate liiduga eellepingu, mille järgi on pooled kokku leppinud kollektiivlepingu tähtsamates tingimustes, streik peatatakse alates reedest.

Kokkuleppe kohaselt hakatakse arst-residentidele alates järgmise aasta 1. jaanuarist maksma palka täistööaja eest, teatas arstide liit BNS-ile. Arstide ja õdede koormust vähendatakse ambulatoorses töös 20 ja statsionaarses töös 16 protsenti. Alates 2013. aasta 1. märtsist tõuseb hooldajate miinimumtunnitasu 23, õdedel 17,5 ja arstidel 11 protsenti.

Sellega võttis haiglate liit vastu läbirääkimiste käigus tervishoiutöötajate esitatud kompromissettepaneku. Täiendava kompromissina nõustusid töötajad tingimuste jõustumise edasilükkamisega kahe kuu võrra. Tunnipalga alammäärad on alates 1. märtsist hooldajatel 2,6 õdedel 4,5, arstidel 8,0. Miinimumpalga tõus kehtib ka kiirabile ja teistele riigieelarvest rahastatavatele tervishoiutöötajatele.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD