Menu

.      

Ansip: arstide palgatõusu raha peavad leidma haiglad

Peaminister Andrus Ansipi sõnul peavad tervishoiutöötajate palgatõusuks vajaliku raha leidma haiglad, kes on arstide tööandjad.

"Vahendeid selleks võidakse võtta vaid ühest allikast – maksumaksja rahakotist," ütles Ansip teisipäeval intervjuus raadiojaamale Raadio 4. Ta märkis, et ilmselt tuleb haiglatel palgaks vajaliku raha otsimisel kärpida oma kulusid seadmete soetamisel ja remondi tegemisel. "Riigieelarve osakaal on selles protsessis väike," tõdes ta.

Vastuseks küsimusele, miks ei saa selleks kasutada 136 miljonit eurot haigekassa jaotamata tulusid ja pea 200 miljonit eurot haigekassa vahendeid, mis on reserveeritud riigieelarve toetuseks, esitas peaminister vastuküsimuse: "Üheks aastaks neid vahendeid jätkub, aga mida hakkame tegema järgmisel aastal?".

Valitsusjuht meenutas, et 2009. aastal läbi viidud haigekassa reform aitas kärpida selle kulusid 2,4 miljardilt eurolt 1,15 miljardini.

"See võimaldas alustada haigekassa reservi kogumist, kuna kulutusi uutele haiglatele katsime riigieelarvest. Peamiselt sai Eesti selleks vajalikud vahendid 2,5 miljardi euro ulatuses Euroopa Liidult," ütles Ansip.

Valitsusjuhi sõnul aitas haigekassa reform tõsta tervishoiuinvesteeringute mahtu 70 miljoni euroni aastas.

Nõustudes ajakirjaniku hinnanguga, et streigi tulemusena said kannatada kõik – nii arstid, patsiendid kui ka haiglad, toonitas Ansip, et streiki ei olnud võimalik vältida.

"Meedikud esitasid streigi algul lihtsalt mittetäidetavad nõudmised – tõsta 2014. aastaks arstide palka 96 protsendi, õdedel 100,1 ning hooldajate palka 99 protsendi võrra. Kust saaks võtta sellist raha? Haigekassal selleks mingit raha polnud," sõnas ta.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD