Menu

.      

Rakveres pakuti renoveeritavate majade otsaseintele portreid

Võru linnavalitsuse pakutavad võimalikud kavandid maja otsaseinte kaunistamiseks. Kavand on tehtud isegi tornmaja jaoks, mis pole aga veel soojustatud.   Allikas: VÕRU LINNAVALITSUSRakveres pakuti renoveeritavate majade otsaseintele Arvo Pärdi ja Baruto portreesid

Rahvusvahelise koostööprojekti Urb.Energy raames Rakveres Seminari tn renoveeritavate kortermajade otsaseintele pakkusid arhitektid linnaruumi ilmestamiseks kohalike suurmeeste - helilooja Arvo Pärdi ja sumoka Baruto portreesid, rääkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla. "Võru mõte kaunistada majad Navitrolla töödega polegi nii uus, aga väärib igal juhul toetamist. Näiteks pakkusid arhitektid põnevaid lahendusi ka Rakveres Seminari tänaval renoveeritavate majade jaoks, et need linnaruumis hästi silma hakkaks - kohalike suurmeeste portreed köidatavad tähelepanu," leidis ta. "Kindlasti on renoveerimisel põhieesmärk majad energiasäästlikuks kaasaegseks eluruumiks muuta, kuid tervikrenoveerimise puhul on ka oluline sobivus linnaruumi."

Rakvere oli praeguseks lõppenud Euroopa Liidu Urb.Energy nimelise riikideülese koostööprojekti, kus osales viisteist partnerit kuuest riigist ning mille eesmärgiks oli edendada energiasäästlikku renoveerimist Euroopa Liidus kombineerituna linnapiirkondade ühtse arenguga, pilootprojekti toimumispaik. Linnavalitsus koostöös korteriühistutega soovib seal välja arendada Seminari tänava piirkonna ning projekti tulemusena peaks Seminari tänavast kujunema roheline lineaarpark, mida ääristavad energiasäästlikult renoveeritud ning ühtse arhitektuurse välisilmega kortermajad.

Eestist olid projekti tegevustesse kaasatud Rakvere linnavalitsus, SA KredEx, Balti Korteriühistute Liit ja Eesti Korteriühistute Liit.

Neli tänaval asuvat kortermaja on juba renoveerimisprotsessiga algust teinud, Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Andres Jaadla loodab, et ka teised tänaval asuvad elamud projektiga liituvad.

“Projekt üritas lahendada Eesti linnakeskkonnas laiema tähendusega probleemi ehk siis kortermajade terviklikku renoveerimist. Meie võtsimegi ette linna läbiva tuiksoone, Seminari tänava ning selle ümbruses asuvad 16 korteriühistut, mis olid olemuselt väga erinevad.

Kogu Seminari tänav peaks sellega saama uue näo, tekib lineaarpark koos ühistute tervikrenoveerimisega,” selgitas Andres Jaadla.

Rahaliselt aitas osalemine Urb.Energy projektis tublisti linna arendusplaanidele kaasa – linnapea sõnul saadi läbi viia Seminari tänava lineaarpargi arhitektuurikonkurss, kõik piirkonna kuusteist maja said renoveerimiseks sobivad arhitektuursed eskiisprojektid. “Iga maja sai piltlikult öeldes kätte kausta kolme erineva arengumudeliga, milline just see maja tervikuna tulevikus olla võiks, ja inimestele see meeldis,” kõneles ta. Seminari tänav on oma laiuses, pikkuses ja

sirg- joonelisuses on arhitektide Kadri Klementi, Karin Tõugu, Aet Aderi, Diana Taalfeldi, Kai Süda, Kaidi Õisi, Mikk Meelaku ja Risto Parve hinnangul muljetavaldav ruum. Tulevikus võiks temast saada lineaarpark ehk pargiks ümber ehitatud tänav - ilmakuulus näide ja eeskuju selles vallas on New Yorgis asuv kunagisele raudteesillale rajatud High Line'i park. Lineaarpark võib näha välja nii rohkem pargi moodi nagu Sønder Boulevard Kopenhaagenis kui ka rohkem tänava moodi nagu on Prags Boulevard, samuti Kopenhaagenis, selgitavad arhitektuurikonkursi võitjad. Lisaks arhitektidele olid aga projekti kaasatud ka sotsioloogid.

“Varem polnud renoveerimise juures arhitektid kaasa löönud, aga meie pakkusimegi võimalust majad mitte ainult soojustpidavaks, vaid ka ilusaks ja linnaruumi sobivaks muuta. Käisime üldkoosolekutel ja rääkisime erinevatest maja renoveerimise võimalustest: soojustamise kõrval ka näiteks lisarõdude ja panipaikade juurde ehitamisest ja muust, mis inimeste elukeskkonnale kasuks tuleb,” rääkis Jaadla.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres.

Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD