Menu

.      

Eesti tahab suhkrukvootide kaotamist ja põllumeestele kõrgemat toetust

Pilt on illustratiivneEesti taotleb EL-i põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogul õigust maksta esimeste hektarite eest kõrgemat otsetoetust ning suhkrukvootide võimalikult kiiret kaotamist.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder võtab osa pühapäeval algavast Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametlikust nõukogust Dublinis, kus arutatakse ühise põllumajanduspoliitika seni kokkuleppimata küsimusi, teatas põllumajandusministeerium BNS-ile.

Eesti taotleb mitteametlikul kohtumisel õigust maksta esimeste hektarite eest kõrgemat otsetoetust, suhkrukvootide võimalikult kiiret kaotamist ning tõstatab seakasvatuse keerulise olukorra ja Venemaa elusloomade impordikeelu küsimused.

„ Ühtset pindalatoetust rakendavad liikmesriigid nagu Eesti ja teised uued liikmesriigid peavad saama samasuguse võimaluse nn vanade liikmesriikidega, et kasutada vabatahtlikku ümberjagatavat toetust,“ sõnas Seeder. Tema sõnul tähendab see, et esimeste hektarite eest saaks maksta suuremat otsetoetust ning järgmiste hektarite eest juba väiksema määra järgi. “Sellega täidaksime osaliselt kõrgemate toetuste piiramise eesmärki,“ lisas minister.

Ka plaanib Eesti sõna võtta suhkrukvootide võimalikult kiire kaotamise poolt. „Pooldame suhkrukvootide kohest kaotamist, sest ainult nii saab leevendada hinnaprobleeme turul,“ sõnas Seeder.

Tema sõnul ei ole millegagi põhjendatud olukord, kus EL piirab suhkru tootmist, kuid samal ajal on suhkru hind siseturul maailmaturust kõrgem. Samuti on Eesti vastu osade liikmesriikide soovile taganeda nõukogul saavutatud kompromissist kaotada kvoodid 2017. aastaks ja seda tähtaega pikendada.

Ühise põllumajanduspoliitika heakskiitmine peaks toimuma ministrite nõukogus juunis.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD