Menu

.      

Eaka reformierakondlase sõnul küsis hääletamiseks nõusolekut Ojuland

Europarlamendi saadik Kristiina Ojuland Foto: Võrumaa TeatajaReformierakonda kuuluv peatselt 90-aastaseks saav Heli Laine Sinijärv osales erakonna juhatuse valimistel e-hääletuse kaudu, ehkki tal ei ole arvutitki, ning naise sõnul küsis temalt hääletamiseks telefonitsi nõusolekut erakonna juhatuse liige ja europarlamendi saadik Kristiina Ojuland, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Lääne-Virumaal elav Heli Laine Sinijärv on Reformierakonna nimekirjas olnud nüüdseks neli aastat. Ta sattus erakonda otse tänaval, vahendas ETV uudistesaade "Aktuaalne kaamera".

"Küsiti, kuhu ma tahan astuda, ja ma andsin nõusoleku," meenutas ta ja lisab, et otsustas kõrges eas erakonnaga liituda, kuna talle öeldi, et tulemas on vanemate kogu ning neil on vaja eakaid inimesi. "Ma mõtlesin, et tõesti tuleb. Aga nüüd tuleb välja, et ainult Tallinnas on vanemate kogu ja minul on siit Rakverest ikka kauge sõita," nentis Sinijärv.

Eesti Ekspress kirjutas neljapäeval, et Lääne-Virumaal liitusid mõned päevad enne 2011. aasta Reformierakonna juhatuse valimisi erakonnaga mitmed vanainimesed, kes osalesid hiljem ka selle juhatuse valimistel e-hääletamise kaudu. Probleem on aga selles, et ise ei tea nad sellest midagi. Heli Laine Sinijärv on üks neist, naisel puudub arvuti.

Küsimusele, kuidas sai võimalikuks, et tema poolt ikkagi elektrooniliselt hääletati, vastas Sinijärv, et talle helistati ja küsiti ning ta andis nõusoleku. Kuidas suuliselt antud hääl elektroonilise häälena kirja läks, naine ei tea, küll aga meenutab, et kui tänavu taas juhatust valiti, helistati talle uuesti. "Täpselt samamoodi, Kristiina Ojuland helistas mulle ja küsis, kas ma olen nõus ja ma olin nõus".

Kes oli helistaja 2011. aastal, naisele praegu ei meenu. Teised Lääne-Virumaa vanainimesed, kellega Eesti Ekspress ühendust võttis, ütlesid samuti, et vaatamata sellele, et Reformierakonna üldkogu materjalid väidavad, nagu nad oleksid 2011. aastal osalenud erakonna sisevalimistel, ei ole nad seda enda teada kindlasti teinud. Mitmed neist on samal viisil osalenud ka sel aastal toimunud juhatuse valimistel.

Reformierakonna praktikas on piirkonna liikmete andmetele ligipääs ja nende töötlemisõigus ainult piirkonna juhil Kristiina Ojulandil ja arendusjuhil Taimi Samblikul.

"Täna mul sisuliselt midagi sisulist öelda ei ole, sest konkreetsed faktid meil puuduvad, aga uurimisrühm koguneb meil esmaspäeva hommikul ja kindlasti teeb Lääne-Virumaa organisatsioon igakülgset koostööd, et selgust tuua tekkinud olukorda," ütles Samblik.

Ojulandi "Aktuaalsel kaameral" neljapäeval kätte saada ei õnnestunud.

Ajaleht Eesti Ekspress avastas Reformierakonna sisevalimistel pettuse, mille käigus andsid juhatuse valimistel e-valimiste teel hääli vanainimesed, kes enda sõnul tegelikult valimas ei käinud.

Ajalehe andmetel toimus valimispettus nii 2011. kui ka 2013. aastal. Kuus Lääne-Virumaa eakat inimest kinnitasid Eesti Ekspressile, et ei ole valimistel osalenud, ometi on nad Reformerakonna andmetel andnud oma e-hääle. Ajalehe hinnangul võib tegu olla üksnes jäämäe tipuga, kuna vaatluse alla võeti vaid Lääne-Virumaa piirkond.

Tõenäolise petuskeemi kohaselt tehti erakonnaga liitunud vanainimesele fiktiivne e-postiaadress, millega küsiti erakonna piirkondlikust kontorist salasõna ja kasutajanime. Kontor saatis vajaliku info ja fiktiivsed aadressid teinud pettur logis Oravavõrku sisse ja hääletas endale soovitud suunas.

Reformierakond teatas, et kontrollib võimalikku rikkumist sisevalimistel Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsioonis.

Reformierakonna hinnangul vajavad selle nädala Eesti Ekspressi artiklis välja toodud küsitavused sisevalimistel Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsioonis kontrolli ja erakond moodustas asjaolude selgitamiseks töörühma, kuhu kuuluvad riigikogu liikmed Väino Linde ja Peep Aru, erakonna piirkondade divisjoni juht Reimo Nebokat, IT-juht Mati Leet ja peasekretär Martin Kukk.

Reformierakonna üldkogu valis laupäeval erakonna esimeheks tagasi Andrus Ansipi ja uude juhatusse Kaja Kallase, Urmas Kruuse, Rein Langi, Jürgen Ligi, Kalev Lillo, Kristiina Ojulandi, Urmas Paeti, Keit Pentus-Rosimannuse, Hanno Pevkuri, Laine Randjärve, Valdo Randpere, Taavi Rõivase, Jaanus Tamkivi ja Kairi Uustulndi

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD