Menu

.      

Kristiina Ojuland ei välista kandideerimist Reformierakonna juhiks

Europarlamendi saadik Kristiina Ojuland Foto: Võrumaa TeatajaReformierakonna sisevalimistel hääletuspettuse skandaali keskmesse sattunud Reformierakonna juhatuse senine liige ja Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland teatas esmaspäeval, et kavatseb algatada partei uue üldkogu kokkukutsumise ja ei välista seal kandideerimist erakonna esimeheks.

Ma lõpus valis Reformierakonna kongress esimeheks tagasi Andrus Ansipi, kes oli ainus kandidaat.

Ojuland ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et erakonna esimehe Ansipi avaldused on suunatud "selgelt minu vastu".

"On mindud seda teed, et otsida patuoinast," ütles Ojuland. Tema sõnul püüab Andrus Ansip niimoodi kinni mätsida valimispettusi, mis toimusid parteis üle kogu Eesti ja mitte ainult sellel aastal.

Ojuland kinnitas ajakirjanikele, et Reformierakonnas on sisevalimistel toimunud võltsimisi kogu Eestis, mitte ainult Lääne-Virumaal ja Võrumaal.

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip ütles esmaspäeval Reformierakonna fraktsiooni koosoleku järel ajakirjanikele, et Ojuland tasus liikmemaksu nende inimeste eest, kelle identiteeti ta partei sisevalimistel hääletades kasutas. Ansipi kinnitusel tasus Ojuland liikmemaksu 39 inimese eest.

"Esiteks see näitab mulle kindlasti seda, et Kristiina Ojulandile kogu see võõra identiteedi siseveebi hääletusel kasutamine ei saanud sugugi tulla sellise üllatusena, nagu ta seda praegu serveerib. Seda näitab see kindlasti," lausus ta, lisades, et kellegi teise eest liikmemaksu maksmine iseenesest ei ole kuritegu, kuid kui sellele järgneb nende inimeste identiteedi kuritarvitamine, siis see ei ole aktsepteeritav.

Veel mai lõpus kinnitas Ojuland BNS-ile, et tema kellegi teise eest hääletanud ei ole.

Riigiprokuratuur on teatanud, et Reformierakonna sisevalimistel väidetavalt toimunud pettus esialgu nende huvi ei pälvi, kuid olukord võib muutuda, kui keegi tunneb, et tema identiteeti on kuritarvitatud. Juhtiva riigiprokuröri Dilaila Nahkur-Tammiksaare sõnul sätestab karistusseadustiku paragrahv 160 küll valimissüüteod, kuid seda vaid seonduvalt riigikogu, kohaliku omavalitsuse või Euroopa parlamendi valimistega.

"Identiteedivargus eeldab aga konkreetset tagajärge, see tähendab kahju isiku seadusega kaitstud õigustele või huvidele, mida aga artiklist ei selgu. Juhul kui artikliks mainitud isikud leiavad, et nende õigusi on rikutud, tuleb neil pöörduda õiguskaitseasutuste poole," ütles Nahkur-Tammiksaar mai lõpus BNS-ile.

Ajalehe Eesti Ekspress andmetel toimus valimispettus nii 2011. kui ka 2013. aastal. Kuus Lääne-Virumaa eakat inimest kinnitasid Eesti Ekspressile, et ei ole valimistel osalenud, ometi on nad Reformeirakonna andmetel andnud oma e-hääle. Ajalehe hinnangul võib tegu olla üksnes jäämäe tipuga, kuna vaatluse alla võeti vaid Lääne-Virumaa piirkond.

Reformierakonna üldkogu valis mais erakonna esimeheks tagasi Andrus Ansipi ja uude juhatusse Kaja Kallase, Urmas Kruuse, Rein Langi, Jürgen Ligi, Kalev Lillo, Kristiina Ojulandi, Urmas Paeti, Keit Pentus-Rosimannuse, Hanno Pevkuri, Laine Randjärve, Valdo Randpere, Taavi Rõivase, Jaanus Tamkivi ja Kairi Uustulndi.

Reformierakonna põhikirja kohaselt saab erakorralise üldkogu kokku kutsuda erakonna esimehe, erakonna juhatuse, erakonna revisjonitoimkonna, või erakonna volikogu nõudel. Samuti saab erakorralise üldkogu kokku kutsuda kui seda nõuab vähemalt üks kümnendik erakonna liikmetest, teatades sellest vähemalt seitse päeva ette.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD