Menu

.      

Maavanem Andres Kõiv: Võru võib tervisekeskusest ilma jääda

Peatselt ametist lahkuv maavanem Andres Kõiv teisipäeval oma kabinetis Võrumaa Teatajale tervisekeskuse teemal intervjuud andmas. 	   Foto: Võrumaa TeatajaVõru maavanem Andres Kõiv, kellel peatselt saab läbi viieaastane ametiaeg, ütles piirkondliku tervisekeskuse tuleviku teemalistele küsimustele vastates, et praegu on oht, et Võru linn jääb planeeritavast esmatasandi tervisekeskusest üldse ilma. Maavanem Andres Kõiv on tervisekeskuse temaatikaga tegelenud paar viimast aastat. Ta on Võrumaa Teatajale selgitusi tervisekeskuse teemal ligi pool aastat edasi lükanud ja seda põhjendusega, et tahab antud küsimuses ära oodata selguse. Nimelt on Lõuna-Eesti haigla avaldanud soovi rajada tervisekeskus Maksimarketi kõrval asuvale tühjale riigimaa krundile, Võru linn seevastu on pakkunud välja oma variandi endise Vene gümnaasiumi krundil kesklinnas. Nüüd, mil maavanemal hakkab ametiaeg täis saama, täitis ta lõpuks oma lubaduse ja oli nõus jagama tervisekeskuse teemal selgitusi. Järgneb intervjuu maavanem Andres Kõivuga.

Mis seisus see tervisekeskuse asi praegu on?

Andres Kõiv: Seis on väga närune. Ent selleks, et paremat pilti saada, peaks käima läbi kronoloogia. Kõigepealt – kuni 2013. aastani korraldasid perearstide tööd maavanemad, aga pärast seda, kui Järvamaalt läks ära korraga 12 perearsti ja oli näha, et maavalitsustele käib teema üle jõu, hakkas asjaga tegelema terviseamet. Tuli selgus, et esmatasandi arstiabi tagamiseks on vaja tervisekeskuseid, kus oleks kaasaegsed ruumid ja tingimused, võimalused perearstide tööks.

Seoses kiirabireformiga tekkis haiglal vajadus ühe kiirabibrigaadi paigutamiseks Võru linna. Ühtlasi oli tervisekeskuse rajajaks pakutud välja kas omavalitsus või haigla. Haigla juhtkond arutas asja linnavalitsuse eelmise koosseisuga ja linn pakkus tervisekeskuse rajamise võimalust haiglale, kuna linnal puudub vastav kompetents ja omafinantseeringuks raha.

{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD