Menu

.      

Krokodillid Võru pangakontorite kallal

Võrus võib peagi olla 100 meetri peal kolm pangandusasutust, neist 50 meetrit võtab enda alla Krediidipank (pildil keskel).  Foto: Võrumaa TeatajaPANGANDUS • Võru pangandust on järamas kärpe-
krokodillid, mis jätavad Swedbanki ilma uuest majast ja võivad SEB Panga lennutada uutesse ruumidesse endise Wõro Kommertsi niinimetatud klaasmajas.


Panganduses on krokodillid teinud halastamatut tööd juba viimased paar-kolm aastat, alates üleilmse finantskriisi ja sellele järgnenud masu aja algusest. Nii on üle Eesti suletud kümneid pangakontoreid, misjärel neid sularahaautomaatidega asendatud, siis aga automaadidki minema viidud ja asendatud need kord kuus käivate pangabussidega. Näiteks Antsla linnas pole alates möödunud aastast enam ühtki pangakontorit, Swedbanki asendab automaat ja SEB Panga teenuseid vahendab Eesti Posti kontor. See on vastupidine areng kümnekonna aasta taguse ajaga, mil pangad asutasid üle Eesti üksteise võidu kontoreid eesmärgiga kliente paremini teenindada.

 


Võrus liigub areng ülejäänud Eestiga sarnases suunas: Swedbank on loobunud uue maja ehituse plaanidest Vabaduse väljaku äärde ja SEB Pank kavandab kolimist väiksemale pinnale. See on ootamatu areng, sest veel mõned aastad tagasi oli juttu Swedbanki uue hoone rajamisest Vabaduse platsi äärde, kuna olemasolev hoone ei vasta kõigile kaasaegse panganduse nõuetele.
„Hetkel jääb kontor sinna, kus ta on, ja nimetatud plaaniga praegu edasi ei minda,” vahendas panga praegust seisukohta pressiesindaja Mart Siilivask. Ta märkis, et hetkel ei otsi pank aktiivselt uusi ruume Võrus – ei väiksemaid ega suuremaid. „Kuid me jälgime pidevalt oma kontorite tegevusefektiivsust ja klientide tarbimisharjumusi  ning kohandame oma kanaleid vastavalt sellele,” lisas ta.


Mis puutub töötajate vähendamisse, siis kaotas Swedbank hiljuti Võrus kontori administraatori koha, mida polnud panga teatel kontoril vaja juba mitu aastat. Rohkem personali vähendamist hetkel plaanis pole.


SEB Pank otsib uusi ruume


SEB Panka on krokodill järanud juba mitu aastat. Möödunud aasta suvel lasti peaaegu et päevapealt lahti endise Ühispanga, praeguse SEB Panga Võru esinduse pikaaegne juht Aivar Keskpaik. Nüüd aga liiguvad jutud, et pank plaanib olemasolevast ajalooliselt pangamajast üldse lahkuda ja valida mõne väiksema pinna.


Nagu rääkis SEB Panga kommunikatsioonijuht Silver Vohu, pangal just nii väga vaja ära kolida ei ole, sest rendileping linnaga kestab veel kolm aastat ja kolimine tähendaks suurt kulu. Samas on pank kõigile pakkumistele avatud. „Nagu igas linnas, soovime ka Võrus olla klientidele kättesaadav parimas võimalikus asukohas ja seega oleme läbirääkimisteks avatud,” märkis Vohu, lisades, et SEB Panga Võru kontorile on pakutud läbi aegade erinevaid pindu.


Ka Võru linna pressiesindaja Marianne Mett kinnitas, et pank pole ruumide ülesütlemisest teada andnud. Möödunud aastal otsustas linnavalitsus loobuda pangamaja müügist, kuna hind oli kukkunud juba 500 000 euro peale ja linn poleks saanud enam tagasi seda raha, mis ta mõned aastad tagasi majja investeeris. Linna uus plaan näeb ette pangamaja säilitamist linna omanduses ja selle kujundamist linnavalitsuse hooneks ehk raekojaks.


SEB Panga Võru esinduse endine juht Aivar Keskpaik, kes on hetkel veel tööta, ent kel on parasjagu läbirääkimised pooleli uude ametisse asumiseks, ütles praeguste muudatuste kohta, et veel kümme aastat tagasi poleks keegi praegust arengut ette näinud. Ta lisas, et ei usu, et pangakontorid Võrust üldse ära kaovad, ent küsimus on selles, mis personal kohapeale tööle jääb. Nagu aeg on näidanud, on otsustajad Võrust juba lahkunud.


Krediidipank ainus ellujääja


Erinevalt suurpankadest, kes Võrumaal otsi kokku tõmbavad, on Võrus võimsalt esindatud Krediidipank, mis näiteks jälle Tallinnas üldse välja ei paista. Krediidipangas teeb kohalikke otsuseid jätkuvalt esinduse juht Elmar Tiit ja panga laenude turuosa on Võrumaal ligi 12 protsenti ehk pea kuus korda suurem kui pangal kogu Eesti arvestuses. Neli aastat tagasi avati pangal Jüri tänava ääres uus peahoone ning kui SEB Pank peaks oma Võru esinduse klaasmajja kolima, siis on kõik kolm panka ühel joonel ja Krediidipank neist kõige suurem.


„Võru filiaal on hästi juhitud ja Võru töötajad on pidevalt panga müügiedetabelite tipus nii personaalselt kui meeskonnana,” edastas panga kommunikatsioonijuht Allan Soon panga seisukoha, „see kõik kokku ongi edu valem.”


Krediidipanga klientide arv on Võrus viimase kolme aasta jooksul kasvanud tempoga neli-viis protsenti aastas. Võru kliendid on keskmisest aktiivsemad ja kasutavad enam pangateenuseid, näiteks internetipanka ja maksekaarte. Ärevatele aegadele iseloomulikult on viimasel ajal hoiuste maht kasvanud ja laenude maht vähenenud. Näiteks on hoiused kasvanud ligi 16 protsenti aastas ja laenude maht väheneb ligikaudu kaheksa protsenti aastas.


Krediidipanga edu taga on soodsad pangatooted ja -teenused. Aktiivne klient ei pea maksma riigisiseste ülekannete eest i-pangas, talle on tasuta sularaha väljavõtt nii teiste pankade automaatidest kui ka pangakontorist päevas 350 euro ulatuses.

20 PÄEVA ENIMLOETUD