Menu

.      

Kuidas hoida oma rahaasjad kontrolli all 2018. aastal

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Iga jaanuar algab õndsate lubaduste andmisega – uus aasta tähendab ju uusi alguseid ja võimalust teoks teha oma ammused unistused. Kuigi figuuriga seotud lubadused on kõige levinumad, on populaarsuselt järgmine raha. Soovitakse rohkem teenida, edeneda karjääriredelil või vabaneda võlgnevustest. Keegi meist ei taha elada olukorras, kus 300eurone kiirlaen (pikavippi 300) on ainus väljapääs kuu lõpus. Kuidas veenduda, et alanud aastal saaksid sa lõpuks oma rahaeesmärgid teoks teha? 

Tee endale eelarve ja pea sellest piinliku täpsusega kinni

Rahaasjade kontrollimise esimene samm on eelarve pidamine. See on küll tüütu ja igav, kuid kui sa tahad, et raha ei kontrolliks sind, vaid vastupidi, pead sa hakkama sendihaaval kirja panema oma tulusid ja kulusid. Ostad poes õuna? See läheb kirja. Saad töö juures väikese preemia? See tuleb kirja panna. 

Eelarve tegemiseks on palju erinevaid viise. Näiteks võid hankida mõne käepärase telefonirakenduse või võtta lahti vana hea Exceli ja panna sinna kirja kõik vajaliku. Oluline on see, et eelarves kajastuksid täpselt kõik sinu tulud ning sa planeeriksid oma raha selle järgi. Näiteks saad eelarves paika panna, palju kulub raha kodukuludeks, palju sa kulutad transpordile jne. 

Mõtle, milline meetod on sinu jaoks kõige mugavam ning hakka selle järgi eelarvestama. Hea planeerimine on edu alus! 

Jaota eesmärk väikesteks etappideks

Uuringud on näidanud, et need inimesed, kes jaotavad oma suured eesmärgid väiksemateks tükikesteks, saavutavad eesmärgi suurema tõenäosusega. 

Miks nii? Suured eesmärgid võivad tunduda niivõrd üle jõu käivatena, et sa ei hakkagi kunagi nende poole pürgima. Näiteks, kui su eesmärk on saada miljonäriks, aga su palk on vaevu 1000 eurot, ei tundu see eesmärk eriti reaalsena. Kui sa aga võtad esimeseks etapiks väikese lisasissetuleku leidmise, oled juba ühe sammu võrra lähemal. 

Seega jaota oma eesmärk väiksemateks etappideks, mis on teostatavad ning millega sa saad kohe tegelema hakata. Nii ei pane sa tähelegi, kuidas oled varsti juba oma eesmärgile päris lähedal. 

Premeeri end etapi täitmisel

Kui oled ühe etapi oma eesmärkide rajal täitnud, oled sa väärt ka väikest tunnustamist. Olgu selleks šokolaaditahvel või uus käekott – luba endale midagi selle eest, et oled korralikult eelarvet jälginud ja end kätte võtnud ning ka hakkanud eesmärgi suunas rühkima. Nii on rohkem motivatsiooni järgmiste etappide täitmise nimel edasi tegutseda. 

Hoia rahakotil rohkem silma peal

See punkt kõlab küll väga lihtsana, kuid oma igapäevaseid kulutusi on keerulisem ohjata, kui tundub. Võib-olla märkad poeletil midagi tavapärasest soodsama hinnaga, võib-olla said ootamatult sooduskupongi või tekib mõni muu võimalus plaaniväliste väljaminekute tegemiseks – see kõik on võimalik. 

Seepärast pead olema eriti ettevaatlik, kui soovid sel aastal oma rahalist olukorda parandada ja raha paremini suunata. Kui lähed poodi, võta kaasa ainult vajaminev summa ja tee enne poodi minemist ostunimekiri. Nii väldid juba seda, et ostukorvi lipsab mõni saiake, maiustus või midagi muud ebavajalikku. Juba väikesed edasiminekud aitavad olukorda parandada. 

Ära karista end, kui eesmärgid ei lähe päris plaanipäraselt. Iga muutus võtab aega, kuid mis loeb, on järjepidevus. Kui tekib rahaline kitsikus, siis pole sellest midagi hullu, kui odav tarbimislaen (halpa kulutusluotto) on sel hetkel abiks. Kõige olulisem on järjekindel eesmärkide poole rühkimine. Ainult nii jõuad ühel hetkel ihaldatud rahalise seisuni ning näed, kuidas elu läheb ülesmäge.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD