Menu

.      

Rõuge vana aja majja kolisid viis vaprat noort

Naabrid tõid sissekolijatele ka soola-leiba – kärekülma ilma puhul oli selleks siiski kuum supp.

SUKELDUMINE MUINASAEGA •Tartu ülikooli arheoloogiamagistrandi Viire Pajuste juhitav eksperimentaalarheoloogiline projekt on lõpule jõudmas.

Alates eilsest kolisid nädalaks ajaks Rõuge Linnamäe lähedal asuvasse muinasmajja viis noort inimesest: Anti Lillak, Robert Rootslane, Maarja Lainevoog, Kristiina Paavel ja Kristin Otti. Kaks suve väldanud ehituse käigus valminud viikingiaegsesse eluhoonesse kolisid nädalaks, s.o kuni pühapäeva õhtuni, viis julget Tartu ülikooli arheoloogiatudengit selleks, et omal nahal järele proovida muinasaegsed elamistingimused.

VIDEO:  Rõuge vana aja majja kolisid viis vaprat noort

-

Nädala jooksul elatakse ja tehakse igapäevaseid töid, nagu tegid meie esivanemad.

Kuna ootamatult kaela sadanud külmakraadid eriti väljas toimetada ei lase, jäävad teha kodused tööd: toidu valmistamine, toa kütmine, selle sekka ka muidugi tänapäevane kirjutamine sellest, kui hea maja on saanud ja kuidas ta sooja peab. Kindlatel kellaaegadel märgitakse üles õhutemperatuur maja erinevates osades jne. Muidu käib kõik nagu ennemuistsel ajal, ja kui küsisime asjaosalistelt, kas neil väike hirm ka on selle ees, mis tulemas, vastasid nad, et hirmu pole kübetki ja katsumuseks ollakse valmis.


Millest muinasmajas süüa tehakse? Eks ikka sellest, mis muinasajal saada oli: kapsas, porgand, põlduba, hernes, lääts, liha, teraviljadest oder ja nisu. Toit valmib vana hea kombe kohaselt savipotis. Tarvilik vesi tuuakse ojast. Nädala lõpus saab ehk suitsuliha maitsta, kui kolde kohal ikka suitsetada saab. Aga loodetavasti saab, olid eksperimendist osavõtjad kindlad.-


Esmaspäeval oli ootamist küllaga, sest muinasmaja eksperimendis osalejad tulid kella 12 paiku ja nende ümberrõivastumine võttis aega. Nii et alles enne kella 13.30 hakati asju muinasmajja viima. Neid asju oli palju. Kuidas see töö läks ja mis esimestel päevadel muinasmajas juhtus – sellest juba järgmine kord. Seda peab aga küll ütlema, et muinasmaja juures olid Ants ja Ilme Eigi Ööbikuoru talust kuuma supiga ootamas. Eks see olnud siis muinasmaja elanikel viimane kord tänapäevast sööki süüa.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD