Menu

.      

Muinasmaja elanikud trotsivad külma

Söögitegemine käis värskes õhus.   Foto: JOOSEP AADERSmilePILDIGALERIISmile

LaughingVIDEOLaughing

EKSPERIMENT • Rõuge muinasmaja on küll Küti-
oru serva peal ja suurele teele pole paistagi, kuid suitsulõhn oli kaugele tunda. Võib-olla oli tuul sealtpoolt, arvasime meie, kes me käed sügaval karmanis ja nina mantlikraesse peidetult viit vaprat muinasaja elanikku vaatamas käisime.


Majale lähemale jõudes saime siiski aru, et pigem oli tegu toidu tegemisega õues ukse alla, kui maja kütmisega. Suitsuaugust tuli tossu vähe, enamik siiski lahtise ukse kaudu.
Suitsune tare ongi vist siitpere suurim nuhtlus. Aga ka 13 ja enam kraadi sooja tarre saada on probleem nii suure külmaga nagu täna. Miinus 28 kraadi hommikul, 20 kraadi päeval pole ju naljaasi!


Külm külmaks, süüa peab ikka saama. Eile lõuna ajal keesid väljas potis kapsas, tangud, igasugused muud seemnelised, lisaks sibul, mis pidi hiljem lisatama ja rasv. Pada tundus väike, aga ju viiele vaprale aitas, sest muinasmajas elamise eksperimendist võtavad osa ju nääpsukesed tegelased.

 

Ajasime juttu Kristiina Paaveliga, kes puude muinasaja kirvega pooleks toksimise kõrvalt hea meelega selga sirutas. Neiu ütles, et esimene öö oli suitsu pärast päris kõhe magada. „Eks me kartsime vingumürgitust ja olime ettevaatlikud. Täna öösel oli aga päris hea, hommikul pidi meid lausa üles ajama. Ah et supp …! No seda on päris palju, pott vaid paistab väike.”


Söögiga muinasmaja tegelastel muret pole, suits on see, mis hinge matab ja vaid meetri kõrguselt põrandast toa vabaks jätab. Natuke häirib kindlasti muinasmaja elanikke ka uudishimulike rodu, kes päeval maja eest ja seest läbi käib ning ümber maja kõnnib ja pärib.


Muinasmaja autor ja asja läbiviija Viire Pajuste on iga päev kohal ja seda meelt, et eksperiment õnnestub.


„Juhtus nii, et ilmad on väga külmad, ja loodame kogu hingest, et muinasmaja eksperimendis osavõtjad ikka lubatud seitse päeva vastu peavad,” ütles ta, vahel kätt suu ette köhimiseks pannes.


Loodame meiegi ja soovime kogu südamest ilma pehmenemist. Muinasmaja elanikel oleme veel külas, vahepeal soovitame kõigil vaadata videot ja fotosid meie koduleheküljelt.

20 PÄEVA ENIMLOETUD