Menu

.      

FOTOD Tühjad letid andsid Obinitsa järve rajajale mõtte, mis on viinud tippu • Arke lihatööstuse edulugu •

  • Kirjutas Kalev Annom

26 aastat Arket juhtinud Andres Trumm hoiab käes karpi „Koduse süldiga”, mis vääris mullu nimetust Tunnustatud Eesti Maitse. Tänavu on Arke võitnud mitu esikohta Eesti Grilliliidu korraldatud konkursilt: aasta šašlõki tiitli sai „Laada šašlõkk” ning aasta marinaadis lihade kategoorias tunnistati esimese koha vääriliseks „Teriyaki grill-liha”. Tunnustust on pälvitud ka varasematel aastatel. Fotod: KALEV ANNOM

PABERLEHT> Vanematel inimestel on meeles, kuidas teatud kaupu sai poest osta talongidega. Isegi abielusõrmuste ostmiseks pidi olema tõend ja lapsele mähkmete, marliriide jaoks tuli esitada paber. Ka pulmade ja matuseviinade jaoks tuli võtta tõend, mille alusel võis poemüüja joogid müüa. Kaupluste letid olid tühjad ja näiteks viineritest võis ainult unistada. Kui midagi paremat müügile tuli, siis tuli seista pikkades järjekordades. Bensiinijärjekord oli näiteks Räpina mnt ja Pika-Vilja tänava ristmikul asuvast bensiinijaamast Võru piimakombinaadi (Valio) juurde ja sealt edasi Jaama tänavale. Heal juhul sai osta ainult paarkümmend liitrit kütust ja selle kohta tehti märge auto-mootorratta dokumentidesse. See oli aeg rohkem kui veerand sajandit tagasi.

Insener-hüdrotehnikust toidutöösturiks

1993. aasta suvel sai valmis Võru EPT meeste rajatud Obinitsa paisjärv. Seal oli ametis insener-hüdroloog Andres Trumm. Järv ootas veega täitmist.

„Oli selline omapärane olukord, et järve ei olnud kellelegi üle anda, sest majandid lõpetasid tegevust ja kõikjal toimusid muutused. Eesti kroonil täitus käibel olekust esimene aasta. Kaupluste letid olid aga tühjad. Eks tegema tuli hakata ikka seda, mida inimesed tahaksid osta. Suvel tulin EPTst ära. Obinitsa paisjärv (ka Tuhkvitsa veehoidla Tuhkvitsa ojal) lasti vett täis sügisel,” meenutab Arke lihatööstuse sündi 26 aastat tagasi Andres Trumm.

Viilutamisega on ametis Silja Järv (esiplaanil) ja Aigi Piilberg. FOTOD: Kalev Annom

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

20 PÄEVA ENIMLOETUD