Menu

.      

FOTOD Kunstil ja sodimisel on vahe. Kes sodib meie linna?!

  • Kirjutas Kadri Nagel

Ööl vastu neljapäeva täis soditud prügikast on üks neist asjadest, mis kannatada sai. Foto: VÕRU LINNA FACEBOOK

Ööl vastu neljapäeva käis keegi sodimas alles valmivat Võru Koreli parki.

Aerosoolvärviga oli soditud nii pinke, prügikaste, muru, valgusteid, mänguväljakut kui ka betoonmooduleid. Peale selle on pihustatud sulamaterjale puudele.

Kõik sodimistööd on linn üles pildistanud ja politseile on tehtud avaldus. Neljapäeval tehti pinnad spetsiaalse eemaldusvahendiga enamjaolt puhtaks, aga valgustite ja betoonpindade puhastamiseks otsitakse veel sobivat vahendit.

Eile kaunistati grafitiga Võru Koreli oja ääres asuvat parkuurimisala. Pildil värvimas Helen. Foto: AIGAR NAGEL

„Me kutsume inimesi üles nii-öelda naabrivalvele ja osavõtlikud olema. Kui nähakse vandaalitsemist või avalikus kohas alkoholi tarbimist, tuleks kutsuda politsei,” edastab linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Marianne Mett. „See on ainus võimalus vastu hakata küllaltki laiaulatuslikule vandaalitsemisele linnas, millega aastas tehakse päris suur kahju meie ühisele rahakotile,” lisab ta.

FOTO: Aigar Nagel

Parki on plaanis paigaldada ka kaamerad. Kas tõesti ei ole võimalik enam midagi luua ja ehitada, ilma et kellegi kuri käsi ja rumal mõistus seda rikkuma ei tule? See on mõttekoht kõigi jaoks, kes teiste vaeva ja tööd hävitavad.

Politsei piirkonnavanema Anti Paabu sõnul on praegu veel vara midagi öelda ja kellegi pihta süüdistusi jagada, sest politsei alles selgitab asjaolusid. Seega on vara kommenteerida ka võimalikku mõjutusvahendit ja karistust nende suhtes, kes teo toime panid.

Mitteametlikel andmetel on sodijad jäänud Kagukeskuse juures asuvate kaamerate piltidele ning võimalik, et tegu on ühe täiskasvanud inimese ja lapsega.

Praegu on Võru gümnaasiumil käsil valikaine „Grafiti ja tänavakunst”, mille raames lõigatakse uue parkuurimisala seinte jaoks šabloone ehk stencileid. Valikaine eesmärgiks oli terve nädala jooksul selgitada õpilastele grafiti ja tänavakunsti erinevusi, tänavakunsti tehnikaid, tutvustada tänavakunstifestivale ning Eesti ja välismaa tänavakunstnikke. Arvutiprogrammi abil õpiti šabloonide koostamist ja lõikamist. Reedel mindigi Võru uuele parkuurimisalale Koreli oja ääres noorte vahvaid ideesid teostama. Värvikate piltide abil valmib ebakonventsionaalsel pinnal mõtlemapanev kunstinäitus.

„Parkuurimisala kaunistamine grafititega on ette planeeritud ja kooskõlastatud tegevus. Äsja toimunud sodimise ja vandalismi taustal on see heaks võrdluseks, kus on vastandatud kole vs ilu, kaunistamine vs sodimine,” lisab Mett.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD