Menu

.      

Päeva kangelased on lapsed!

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Pixabay

1. juunil, tähistame lastekaitsepäeva ning Politsei- ja Piirivalveamet ja Sotsiaalkindlustusamet soovivad öelda aitäh kõigile päevakangelastele – lastele –, kes märkavad, aitavad kaaslasi ning on sellega teistele eeskujuks.

Kangelane on iga laps, kes märkab abivajajat enda kõrval, annab sellest teada endast suurematele ja aitab hädasolijat täpselt nii hästi, kui ta teab ja oskab. Aastas annavad lapsed abivajajast häirekeskusele teada ligi 2600 korda ehk umbes 215 kõnet kuus.

Põhjused, miks lapsed politsei poole pöörduvad on väga erinevad. Politsei- ja Piirivalveameti ennetusteenuse koordineerija Nurmely Mitrahovitš tõdes, et kahjuks on palju neid juhtumeid, kus lapsed annavad teada lähisuhtevägivallast ja tihti on juhtumiga seotud ka alkoholi tarvitamine.

Kangelased paluvad tihti politseinikelt abi ka siis, kui nad märkavad, et kiusatakse, alandatakse või laimatakse mõnd nende sõpra. Samuti otsivad lapsed abi oma sõbrale ja tema perele, kus kasutatakse vägivalda.

„Näiteks helistas politseisse 11-aastane laps, kes palus politseinike abi, sest tema alkoholi tarvitanud vägivaldne isa tahtis tuppa sisse saada. Politseinikud reageerisid teatele koheselt ja viisid isa jaoskonda kainenema. Taolise väga raske sündmuse keskele sattunud lapse teguviis on kangelaslik, sest ta julges abi kutsuda ja anda politseile teada, et tunneb ohtu. Seda tema oma isa tõttu, kelle tähtsaim ülesanne peaks olema tagada oma lapsele seesama turvatunne,“ rääkis Mitrahovitš. Lapsed annavad politseinikele teada ka sellest, kui mõni eakas inimene on eksinud, ega tea kuhu minna. Näiteks pöördus politseinike poole 16-aastane laps, kes soovis aidata eksinud 70ndates naist, kes ei mäletanud oma elukohta. Politseinikud reageerisid teatele ja selgitasid välja naise elukoha ning aitasid ta koju.

Iga selline kangelastegu võib päästa kellegi elu. „Aitäh selle usalduse eest, mida näitate meile igal korral kui abi saamiseks politsei poole pöördute!“ ütles Mitrahovitš.

Iga laps, kel on mure või kes märkab abivajajat saab abi lasteabi telefonilt 116 111 või helistades 112. 

20 PÄEVA ENIMLOETUD