Menu

.      

Krabi pood ei kao kuhugi

Pildile jäi müüja Lea ja mõni ostja, sest enamik poodi tulnuid hoidis tahapoole. Aega oli neil küllalt, sest maal ei tulla poodi ainult ostma, vaid ka uudiseid tooma ja viima.  Foto: JOOSEP AADERMAAKAUPLUS • Krabi poodi ei juhtu just alati, aga kui juhtub, siis on ikka küsimist. Meiegi läksime poodi eelarvamusega, et väike pood ja küll see varsti kinni pannakse. Aga võta näpust! Kena müüja troonis leti taga ja ostjaid oli parasjagu kolm. Eks see keskpäeval ole ikka nii, aga päeva lõpuks on pood tavaliselt rahvast täis.


Müüja Lea Kuus ütles, et õhtuti on vahel kiire nii käes, et mõnikord ei jõua ostjaid vaat et äragi teenindada. Ütles sedagi, et ta on praegu poes asendaja. „Müüjad ja kaubahankijad on poe omanikud Ebely ja Kristjan Paulus. Nad on praegu soojal maal. Kauplus on neilgi renditud. Pärisomanikud elavad nüüd Haapsalus ja peavad seal baari. Peremees pidi töötama põhikohaga hoopis mujal. Krabile on aga poodi vaja, nii et Paulused teevad tänuväärset tööd. Küllap uuel nädalal on nad poes tagasi.”


Krabi poest on mitut puhku räägitud ja sealt mööda sõites võib alati juttu teha. Aga kuidas sealt mööda sõitagi – asub teine ju maailma veere peal?! Poest mööda saab vaid Paganamaale, Krabi kooli, Lätimaale …


Tollest ajast, kui ka Lätimaa üksainus suur Nõukogude Liit oli, räägitakse igasuguseid jutte, aga seda, et Lätimaal poodi polnud, ei räägita.


Seda räägitakse küll, et kui Läti piir oli, aga Balti riigid juba iseseisvad, kasvas Krabi kaudu Lätimaale viiva autotee keskel lausa mehekõrgune kask. Talvel oli raagus ja suvel roheline. Enne kui tuli suur vabadus ja kõik teed lahti tehti. Siis raiuti ka puu maha.


Jah, täna oleme vabad ja väike Krabi pood näikse seda nautivat. Poes on müüa kõike alates nõudepesuvahendist ja lõpetades küpsistega. Kohalikud saavad sealt poest kõik vajaliku.


„Ega igapäevaste asjade pärast küll linna pole vaja sõita ja mõni meil ei käi kuude viisi linnas, vaid ostab kõik siitsamast poest. Tullakse ka kaugemalt. Mina arvan, et kuni on see kauplus, on ka elu meie kandis,” rääkis Lea.


Poega samas majas asub baar, mis õhtuti lahti on. Ka sinna jõuab rahvast ja nii see Krabi poe süsteem toimibki. Kui need kaks – pood ja baar – ära kaovad, Krabi ka kustub. Loomulikult on oma roll mängida ka koolil, aga eks koolgi pea olelusvõitlust.


Et Krabi poe juures veel teinegi omajõudu tegutsev müügipunkt ole, teavad kõik krabilased. Teatud päevadel ilmub poemaja taha, nagu kokku lepitud, piima, koore, või, kohupiima ja muu müüjad. Need on lähemalt ja kaugemalt tulijad ja nende kaupa ostetakse meelsasti. Keegi lisamüüjate peale ei pahanda, sest kauplust on vaja, baari on vaja ja ka kaupluse õuel müüjaid on vaja.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD