Menu

.      

GALERII Coop Võru ja Võrumaa Teataja selgitasid välja Võrumaa parima vastlakukli

  • Kirjutas Kadi Annom

Seitsmeliikmeline žürii sai pimetesti meetodil hinnata kõiki võistlusele esitatud kukleid ning hinnata neid viiepallisüsteemis. FOTOD: Aigar Nagel

Teisipäeval, 16. veebruaril tähistatakse vastlapäeva. Üheks oodatuimaks vastlapäevahõrgutiseks peavad magusasõbrad kindlasti vastlakuklit. Need, kes ise küpsetada ei saa, ei taha või ei oska, soetavad kuklid kaubandusest.

Vastlakuklite valik on aga lai ning õige kasuks otsustada on ütlemata keeruline. Peale selle on vastlakuklite ridades esindatud nii täidisega kui ka täidiseta kuklid, mis teeb otsustamise veelgi raskemaks. Coop Võru ja Võrumaa Teataja tegid kõigile Võrumaa kuklimeistritele üleskutse tuua oma toodang võistlustulle, et võistluse käigus selgitada välja Võrumaa parimad vastlakuklid. Vastutust nõudva hindamistöö tegid ära seitse žüriiliiget, kelle hulgas Võru linna, Võru valla, Uma Meki, Coop Võru, Ekstreempargi, põllumajandus- ja toiduameti ning Võrumaa Teataja esindaja. Hindeid sai kuklitele anda viiepallisüsteemis, kus viis kõige parem ja üks kõige madalam hinne. Parimad selgitati välja nii klassikaliste kui ka täidisega kuklite hulgas. Esitamisele tuli kokku 11 klassikalist ja 16 täidisega pagariteost, millest kõige erilisem oli Merite Raju loodud ainuke soolane kukkel heeringatäidisega. Ei olnud harv kommentaar maitsmislaua juurest: „Jätan selle heeringaga kukli hindamise kõige viimaseks, pärast neid magusaid palasid tasakaaluks üks soolane amps!”

21 tublit tegijat

Kokku tõid oma vastlakuklid võistluslauale 21 tootjat: Aive Kruuda, Daisy Tordid, DGN Arendus, Elisabett Evestus, Eti-Marje Needo, Jaagumäe toidukeskus, OÜ Karin, Kertu Eggert ja Kristine Laurits, kohvik Karamell, kohvik Taevas, Maiki Tordid, Mareia Maitsed, Merilyn Vesper, Merite Raju, Piece of Bake, Reelika Neeme, Rõuge COOP pagarid, Siret Soosaar, OÜ Werton, Võru Maksiköök ja Merili Uibokand. Mitmele žüriiliikmele tulid üllatusena täidisega kuklite lai valik ning ootamatult hõrgud maitsed. See paneb nii mõnegi kuklisõbra, kes alati vankumatu klassikasõber olnud, uusi maitseid katsetama.

„Ma tahan väga kiita ja tunnustada kõiki küpsetajaid, kes meile oma kuklid maitsmiseks tõid. Kui varem ma täidisega kuklitest väga lugu ei pidanud, siis nüüd leidsin nii mõnegi huvitava koosluse. Kõik kuklid olid loomulikult erakordselt head. Eraldi tooksin esile ainukese soolase kukli, mille täidiseks olid heeringas ja hapukoor ning kaunistuseks sibul,” muljetab Võru Maksimarketi juhataja Veiko Park, kes oli ka peamiseks degusteerimise eestvedajaks, kuid žüriiliikme kohustusi sel võistlusel ei täitnud.

Üllatavalt suur huvi

Park kinnitab, et esiti lootis ta võistlusele kokku saada kümme kuklit. „Seda üritust planeerides ma lootsin jah, et äkki tuleb kokku kümme kuklit, sest nii suur oli sellel hetkel ka minu teadmine tootjate osas. Võistlusele toodi aga 11 klassikalist kuklit ja 16 täidisega kuklit. Mõnel tegijal oli välja pandud nii klassikaline kui ka täidisega kukkel, kuid oli ka neid, kes tõid lauale nii-öelda trumpässa. Kõik kuklid olid naturaalse koostisega,” selgitab Park ning lisab, et toiduvõistluste korraldamise idee on tal peas olnud juba ammu. „Tänu Võrumaa keskraamatukogu töötajatele, kes juba pikemat aega kukleid hindavad, tundus mullegi, et nüüd on õige hetk alustamiseks. Eesmärk omaette ei olnudki välja selgitada võitjat, vaid pigem tuua rahva ette just need, kes valmistavad väga maitsvaid küpsetisi,” lisab Park.

Ekstreemne lahendus

Kuna praegu valitseb viirusepuhang nii Võrumaal kui ka terves Eestis, siis ei olnud mõistlik vastlakukleid siseruumides degusteerida, seda enam, et toitu mekkides ei ole maskikandmine võimalik. Nii toodigi kuklite degusteerimine Võru linna keskväljakule ja ilmataat sel päeval kitsi ei olnud, vaid kostitas osalejaid rohkem kui kümne külmakraadiga. „Hetkeolukorrast tingituna sai degusteerimine korraldatud liulaskmise tingimustes ehk siis väljas külma käes. Kohvikutingimustes oleksid kindlasti tulemused olnud teised, kuid seda saame proovida juba järgmisel korral,” lubab Park ja lisab, et kuklite degusteerimisest võiks kindlasti saada traditsioon, sest esimese korraga tuleb alati mitu head ideed, mida teisiti teha, et tulemuseks oleks veelgi suurejoonelisem ettevõtmine. Võrumaa Teataja meeskonnast andis žüriiliikmena panuse reporter Heleri Lakur, kes kiidab hulljulget ettevõtmist, kuid toob ühtlasi esile, et külmakraadides kuklite hindamine oli hoopis midagi muud kui tavapärastes tingimustes harjunud ollakse. „Paraku jäi krõbedate miinuskraadide tõttu vastlakuklite nautimine üürikeseks ja keeruline oli vahet teha, milline kreem on see kõige kreemisem või milline kuklisai on piisavalt pehme. Kõige rohkem tundsin puudust hõrgust saialõhnast, mis kukli söömisel oleks andnud maitsemeeltele vunki juurde. Õnneks või kahjuks sai sel korral kiiresti selgeks, et maitsev kukkel on see, mis peab vastu ka karmidele külmakraadidele. Need vahukoorekreemid, mis maitsesid kui suutäis jäätist, olid head, aga erilist maitseelamust ei tekitanud. Seevastu kõik kuklisaiad olid eranditult hästi valmistatud. Aitäh neile kuklivalmistajatele, kes ei unustanud saiale ka kardemoni lisada. See oli minu jaoks vaid boonuseks, mis äratas külmunud maitsemeeled uuesti üles,” võtab Lakur kogemuse kokku ning ühtlasi kiidab moositäidisega kuklivalmistajate leidlikkust. Siit sai nippe ka küpsetajatele. Näiteks oli rohke vahukoore all peidus nii kirsi-, mustasõstra- kui ka troopilistest puuviljadest moosi, ja üllatus-üllatus, isegi lemon curd’i, mis on kuulus sidrunivõie, mida kasutatakse nii Pavlova kookides kui ka paljudes teistes magustoitudes,” lisas Lakur.

Tasavägine esikolmik

Klassikaliste kuklite arvestuses tuli võitjaks Võru Maksiköögi kukkel, kus retsepti autoriks oli Lidia Poome ja pagariks Merle Kattai, teisele kohale jäi Rõuge COOP pagarid ning kolmandale Daisy Tordid. Täidisega kuklite esikolmiku moodustasid OÜ Werton Urvaste rukkikamakukkel vaarika ja musta sõstraga, Piece of Bake karamelli-kirsikukkel ja OÜ Werton vaarika-mustasõstrakukkel. Kõiki kukleid hinnati pimetesti meetodil.

Võrumaa Teataja esindaja lemmikuks oli klassikaliste seast Eti-Marje Needo vastlakukkel, mis jäi silma tagasihoidliku välimusega, kuid maitses justkui Pavlova kook. „Ehkki beseepõhja asendas sai, võitis minu magusameeled see tõeliselt pehme kreem, tunne oli, just nagu sööks Pavlova kreemi. Mõnusalt hapukas marjapuru kuklil meeldis samuti ning lisatud oli ohtralt kardemoni,” kirjeldab Lakur, kelle teiseks lemmikuks oli vastlakukkel, mille täidises domineeris vahukoore alla peidetud šokolaadine pähklikreem, mis ei olnud üleliia magus ning mida ei olnud liialt palju, kuid mis tasakaalustas hästi vahukoorekogust saial. Kolmandaks enda jaoks eriliseks kukliks nimetab Võrumaa Teataja esindaja kamavahukoorega kuklit, millel oli täidiseks ka natukene moosi, ühtlasi oli tegemist ka täidisega kuklite valdkonna liidriga.

Nädalaga 3000 kuklit

Võru Maksimarketis müüdi möödunud aasta vastlahooajal keskmiselt 3000 vastlakuklit nädalas, kuid käesoleva aasta prognoosid on veelgi optimistlikumad. „Kuna sellel aastal on ilm vastlapäeva pidamiseks sobilikum kui eelmisel aastal, siis võiks ka müüdud kuklikogus kahekordistuda. Kuna klassikalise vastlakukli liider on Võru Maksiköögi kukkel, siis miks mitte ka veelgi rohkem,” juurdleb Park.

Klassikalised kuklid

Võru Maksiköök – 30 punkti

Rõuge COOP pagarid – 28 punkti

Daisy Tordid – 25 punkti

Täidisega kuklid

OÜ Werton „Urvaste rukkikama kukkel vaarika ja musta sõstraga” – 30 punkti

Piece of Bake „Karamelli-kirsi” – 29 punkti

OÜ Werton „Vaarika ja musta sõstraga” – 28 punkti

FOTOD: Aigar Nagel

voru-keskvaljak-kukkel-1
voru-keskvaljak-kukkel-2
voru-keskvaljak-kukkel-4
voru-keskvaljak-kukkel-3
voru-keskvaljak-kukkel-6
voru-keskvaljak-kukkel-7
voru-keskvaljak-kukkel-8
voru-keskvaljak-kukkel-9
voru-keskvaljak-kukkel-10
voru-keskvaljak-kukkel-11
voru-keskvaljak-kukkel-13
voru-keskvaljak-kukkel-14
voru-keskvaljak-kukkel-15
voru-keskvaljak-kukkel-16
voru-keskvaljak-kukkel-17
voru-keskvaljak-kukkel-18
voru-keskvaljak-kukkel-19
voru-keskvaljak-kukkel-20
voru-keskvaljak-kukkel-21
voru-keskvaljak-kukkel-22
voru-keskvaljak-kukkel-23
voru-keskvaljak-kukkel-24
voru-keskvaljak-kukkel-25
voru-keskvaljak-kukkel-26
voru-keskvaljak-kukkel-27
voru-keskvaljak-kukkel-29
voru-keskvaljak-kukkel-30
voru-keskvaljak-kukkel-31
voru-keskvaljak-kukkel-33
voru-keskvaljak-kukkel-32

20 PÄEVA ENIMLOETUD