Menu

.      

Pangad on surnud, elagu pank!

Pärast maailma ühe juhtiva investeerimispanga Lehman Brothers pankrotistumist ja rohkem kui 200 miljardi dollari haihtumist 2008. aastal ning sellele järgnenud ülemaailmset finantskriisi pole pangandusturul enam miski endine. Praktiliselt võttes on senine pangandus surnud ja kõigil tuleb uuesti nullist alustada.


Üleilmne areng ei jää muutumatuks Eestis, kus pangandusasutused sulgevad kontoreid samasuguse usinusega, kui neid kümmekond aastat tagasi asutati. Näiteks teatas äsja Eesti juhtiv pank Swedbank, et jätab aprilli alguseks Eestis 63 kontorist alles 58. Detsembri keskel teatas Swedbank Rootsis, et plaanib kasumlikkuse säilitamiseks koondada kokku 600 inimest, neist 300 Balti riikides.


Kui veel mõned aastad tagasi kerkis uusi ja uhkeid pangamaju kui seeni pärast vihma, siis nüüd kolivad pangad kokku üha väiksemate pindade peale. Pankades järgneb üks masskoondamine teisele ja endisest seksikusest panganduses pole midagi järele jäänud. Eesti üks edukamaid investeerimispankureid, Rain Lõhmuse mantlipärijaks peetud ja varem kõigis võimalikes seltskonnarubriikides figureerinud Rain Tamm on oma Gild Bankersiga pankrotis.


Ent nagu ikka elus (ja eriti majanduses) loodus tühja kohta ei salli. Olukorras, kus Eesti pangaturu vallutanud Rootsi pangad enam uusi laene peale ei anna ning korjavad vaid vanu kokku, et nendega katta oma kahjumeid Ameerikas ja Lõuna-Euroopas, on turule tulnud täiesti uued tegijad. Kui sms-laenukontorid ja pandimajad kõrvale jätta, on uuteks pankadeks kujunemas kaubandusasutused, näiteks kõigile tuntud tarbijaühistute keskliit ETK. Juba alates möödunud aasta lõpust pakub ETK ja Hansapank Eesti endise juhi Priit Põldoja ühisfirma ETK Finants kõigile huvilistele krediitkaarti Säästukaart Pluss, mille kaudu on võimalik osta nii toitu, kui võtta ühistupoodide kassast välja sularaha. Kaardi kuutasu on vaid 0,75 eurot ja ETKst on kujunemas 366 müügikohaga Eesti kõige parema katvusega pank, millel on juba praegu ligi 315 000 potentsiaalset klienti, Säästukaardi kasutajat.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD