Menu

.      

Hingedeajal võiks võtta mõtlemiseks mõned mõtted

  • Kirjutas Liana Allas

Vareste nokitud küünlad. Antsla valla kalmistuvaht Vallo Pärn on juba mitu aastat täheldanud vareste erilist huvi teatud firmade küünalde vastu: lendavad ringi, põlev küünal noka otsas. Suvisel ajal võib selline vareste tegevus viia tulekahjuni. Foto: VALLO PÄRN

On novembrikuu, hingedeaeg. Sellel ajal mõeldakse oma lahkunud lähedaste peale, süüdatakse  küünlaid nii õues kui ka toas. Kui suur on küünalde hulk, mis ära põletatakse? Käiakse kalmistutel, riisutakse lehed ja korrastatakse hauaplatsid enne talve tulekut. Kuhu pannakse riisutud lehed ja kuhu muu prügi? Kas kalmistud peaksid olema valgustatud?

Hingedepäeva õhtuks on tänu tuhandetele vilkuvatele küünlatulukestele kalmistud üle Eesti hingematvalt kaunid. See on sügav austusavaldus neile tuhandetele lugudele, mida jutustab iga hauakivi, iga nimi kivil. Nende taga on kunagine surmateade lähedastele, palju pisaraid ja palju matuseid. Kui see kurb sündmus teadvusesse jõuab, siis kas me kohe teame, kust alustada? Kelle poole pöörduda? Kuhu matta, millised matused korraldada? Millised seadused kalmistutel kehtivad?

Ettevalmistused urnimatuseks. Foto Liana Allas

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD