Menu

.      

Taimed pauku ei karda

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Mati Alvela. Foto: ERAKOGU

Sellel nädalal kostis Nursipalust suuremat sorti kõmmutamist. Inimesed sotsiaalmeedias vahetasid mõtteid ja jagasid mürataustaga videoid ning olid üsna häiritud. Nursi külas elava taluperemehe Mati Alvela sõnul ei võta sellist madalsageduslikku heli kinni mitte miski: „Kuna ma teen puutööd, siis mul on klapid peas, prillid ees, mul on väga korralikud aknad ette pandud, mis on tõmmatud poltidega kinni, et ei väriseks. Aga isegi kui saag töötab ja ma lõikan, siis ma ikkagi kuulen. Maja vapub käes. Sellega ei harju mitte kunagi.”

Elu harjutusvälja külje all

Nõukogude okupatsiooni ajal asus Nursipalu harjutusvälja alal osa Nõukogude armee sõjaväelinnakust, kus raketiväelased hooldasid, valvasid ja vahel ka transportisid tuumalõhkepeasid kandma mõeldud rakette. Teine väeosa ladustas ja valvas lõhkepeasid. Metsas olevatest sõjaväelastest andis märku ainult aeg-ajalt Nursipalu ja Võru vahel liikunud varustusauto. Müra puudus. Taasiseseisvunud Eesti ajal võõrväed lahkusid ja ala võttis kasutusse Eesti kaitsevägi, asudes seal õppuseid tegema ja ala korrastama. Esimesed väga tugevad ja kohalikke inimesi hirmutanud plahvatused leidsid aset 14.–16. aprillini 2003. aastal. Mingit teavet toimunu kohta polnud, küsida polnud kelleltki, ärevus oli suur ja sellest ajast saadik ongi elatud aeg-ajalt kodudesse kostva mürareostuse sees. Ametlikult võeti Nursipalu harjutusväli kasutusse Eesti Vabariigi Valitsuse otsusega, mis kannab kuupäeva 14. veebruar 2008, seega 15 aastat tagasi.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

20 PÄEVA ENIMLOETUD