Menu

.      

Pommionu Jüri Luik räägib ilutulestikust ja Võru linnavõimust

Pommionuna tuntud Jüri Luik oma kaupluses Võrus.   Foto: Võrumaa TeatajaKuivõrd Võru linn on ainus suurem linn Eestis, mis ei korralda tänavu ilutulestikku, siis tuleb kodanikel endil tulestik ära teha. Kuivõrd tulestikku plaanib teiste seas kodukandi ainus pürotehnik Jüri Luik, siis küsisime temalt mõningaid seisukohti aastavahetuse ja lõppeva aasta kohta.

Minu mäletamist mööda pole viimastel aastatel Võrus enam linna aastavahetuse ilutulestikku näha. Milles küsimus?


Jüri Luik: Ilmselt poetakse niinimetatud säästukampaania taha. Teisalt aga vaadates seda arutut raiskamist muudel võimuesindajate tegevuste tasandil, siis tõesti ei saa aru. Aastavahetuse ilutulestik on ju teatud mõttes traditsioon, millele panid ligi 2000 aastat tagasi aluse hiinlased. Ok, eelarvelistest vahenditest raha võtmine on ehk vaieldav, aga kui 100protsendiliselt ülemakstud mõned asutuste nõukogu liikmed oleks kas või 100 eurot oma ühe kuu palgast annetanud linna hüvanguks, oleks vähemalt 1000eurone ilutulestik kohe olemas olnud. Rõhutan, et selle suurusjärgu raha ongi linn alati kulutanud, kui aastavahetuse tuli on tellitud. Ja tähtis polegi selle tule suurus, vaid kuuse ümber kogunenud inimeste õnnitlemine ja täiendava meeleolu loomine uusaasta puhul. Muidu kipub see kuuse ümber kogunemise traditsioon ära kaduma, sest tulla kuuse juurde ainult selleks, et vaadata, kuidas kontrollimatu paugutamine käib, pole enam põnev.


Kui aga ikkagi otsustatakse kuuse alla oma ostetud rakettide või patareidega tulla, siis mida oleks tarvis tähele panna?


J. L.: Arvestades kuuse selleaastast asukohta, siis oleks täiesti hea, kui need, kes on oma tooted kaasa võtnud, läheksid kõrval asuvale platsile tribüüni juurde, kui seal palju autosid pole, ja süütaksid oma tooted seal suhteliselt korraga. Siis on kell 24 väike, aga tihe saluut, mis kompenseerib linna tegematajätmise. Kui plats autodega kaetud, siis võiks selle üles lasta vana lastemaalima ees oleva lastemänguväljaku pealt, sest see on ka teatud mõttes piiratud. See, et pärast tuleb enese järelt koristada, on elementaarne.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD