Menu

.      

Põlvamaad on nüüdsest valmis tutvustama 13 uut atesteeritud giidi

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Foto (Riinu Räim): koolitatavad Maanteemuuseumis

Sel sügisel toimus Põlvamaa Arenduskeskuse eestvedamisel 8-päevane koolitussari nii juba tegutsevatele kui alles alustavatele giididele, mis päädis 10. detsembril läbi viidud atesteerimisega, mille tulemusel on 13 inimest edukalt läbinud koolituse ja eksami ning omandanud atesteeringu giidi tööks Põlva maakonnas.

Koolitussarja jooksul käsitleti giiditöö kutseoskusi ja ekskursiooni läbiviimise metoodikat ning praktiline koolitus sisaldas ka õppereise ja koduseid ülesandeid. Koolituse põhiteemadeks olid: giidi ülesanded, vastutus, teadmised ja kust neid saada, giiditeksti koostamise põhimõtted, ekskursiooni marsruudi koostamine, grupiga liikumine jne.

Praktilised õppereisid toimusid marsruutidel Põlva-Värska-Räpina, Taevaskoja-Kiidjärve-Postitee ja Valgjärve-Kanepi ning andsid lisaks maakonna objektide kaardistamisele ja giiditeksti esitamisele ka väga vajaliku kogemuse bussiekskursioonide läbiviimiseks.

Atesteerimiskomisjon otsustas anda atestatsiooni kolmeks aastaks giidina töötamiseks Põlva maakonnas järgmistele inimestele:

Ave Pau, Helian Bleive, Lily Lind, Kati Taal, Ulla-Maia Timmo, Olga Nuusberg-Lapp, Andra Preeden, Marge Ojastu, Sigita Matulveciene, Toivo Lees, Kaire Hakk, Kairi Songi, Ülle Kullamaa.

Atesteerimiskomisjoni kuulusid: Kristi Kahu (hindamiskomisjoni esimees, SA Põlvamaa Arenduskeskuse turismiarendusjuht), Eve Sokk (Põlva Vallavalitsuse kultuurispetsialist), Kertu Anni (Põlvamaa Omavalitsuste Liidu kommunikatsiooni ja koostöö koordinaator) ning tegevgiid Siiri Toomik (Võrumaa Giidide Ühingu liige).

„Neil giididel on tõsine tahtmine Põlvamaad tutvustada. Avatus ja soov suhelda ongi väga olulised giidi tunnused. Seega, tegemist on potentsiaalselt väga tugeva seltskonnaga. Olen veendunud, et giid peab olema kohalik. Seepärast on sellise koolituse organiseerimine väga tänuväärne," võttis atesteerimispäeva kokku komisjoni liige Siiri Toomik.

Giidide atesteerimisele oli kaasatud ka ekspert, Tallinna Giidide Ühingu tegevgiid ja antud koolituse läbiviija Laura Taul, kes sõnas kokkuvõtteks, et juba esimesel kohtumisel oli tal koolitajana hea meel tõdeda, et kõigist osalejatest saab giididena asja: „Inimesed esindasid eri kante ja nägemusi Põlvamaalt. Kõik nad on uhked oma piirkonna üle ja keegi ei tunne mingit valehäbi – selle asemel nähakse võimalusi. Nad on kohalikud ja teavad, millest rääkida ja mida rõhutada."

Põlvamaa Arenduskeskuse turismiarendusjuhi Kristi Kahu sõnul olid koolitusel osalejad väga entusiastlikud ning tervet koolitust iseloomustas mõnus sünergia ja omavaheline koostöö.

LOE VEEL

PÕLVA UUDISED