Menu

.      

Vald küsib kahelt lahkuda soovivalt külalt 30 000 eurot

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Põlva Maavalitsus

Kaks Põlvamaal küla soovivad haldusreformi tulemusel liituda üheks Põlva vallaga, Veriora vald tahab, et külad maksaksid teedesse investeerimise eest tagasi 30 000 eurot, kirjutab Postimees.

Põlvamaa Viira ja Soohara külades elab kokku veidi vähem kui sada inimest. Külad kuuluvad Veriora valda, mille volikogu on otsustanud haldusreformi järel koos Meeksi vallaga liituda Räpina vallaga.

Läinud aasta oktoobri keskel toimus Veriora vallas rahvaküsitlus, kus uuriti, kes on nõus Veriora valla liitumisega Räpinaga. Soohara ja Viira küla elanikele oli lisaküsimus, kas elanikud on nõus külade üleandmisega Põlvale. Viira küla elanikud ütlesid sajaprotsendiliselt "jah", Sooharas oli sama meelt 95 protsenti vastanutest.

"Vähemalt kümmekond last liigub Sooharast iga päev Põlvasse," ütles Soohara külas elav kahe lapse ema Birgit Järv. Ta selgitas, et vallas on lasteaial kokkulepitud koht ja see asub Verioral.

"Meie tarbime Põlva teenuseid – teid, tänavahooldust, valgustust, haridust, kaubandust, arsitabi – niikuinii aastaid ja soovime, et meie pealt omavalitsuse eelarvesse laekuv maksuraha leiaks kasutamist seal, kus me seda ka reaalselt kasutada saame," sõnas Järv. "Piirid peaksid lähtuma kodanike huvist, mitte ametnike nägemusest. Hambutu väljend «terviklik» ei ole argument ja haldusreformi algne idee – tugevad tõmbekeskused – sumbub ja takerdub."

Märtsi lõpus kutsusti ülemöödunud nädalal kokku erakorraline vallavolikogu istung. Volikogu kinnitas vallavanem Enel Liini allkirjaga aasta alguses tehtud pöördumise Põlva vallavalitsuse poole, mis ütleb, et kui kaks küla lähevad Põlva alla, siis tuleb Põlval kinni maksta aastatel 2011–2014 teedesse investeeritud 30 000 eurot nelja peamiselt metsavahelise teelõigu eest.

Põlva vald tegi oma pakkumise: hüvitada Viira ja Soohara külade elanike arvule vastav ühe aasta tasandusfondi summa ehk 8500 eurot vastutasuks külade vabaks laskmise eest. Veriora valla läbirääkimiskomisjon ei olnud Põlva ettepanekuga nõus.

Veriora vallajuht on seadnud eesmärgiks, et 15. aprilliks peab kahe küla saatus üht- või teistviisi Põlva maavanema Igor Taro laual olema.

Läinud nädala kolmapäeval Põlvamaal visiidil olnud president Kersti Kaljulaid sai päev enne visiiti pöördumise ka Viira ja Soohara küladelt. President tõi hea näitena esile Valgamaa, kus ühe valla külad klapitasid rahumeelselt rahva soove, ning halva näitena just Verioras toimuva.

LOE VEEL

PÕLVA UUDISED