Menu

.      

Torude külmumise vastu saab iga majaperemees ka ise midagi ära teha

  • Kirjutas Kadri Nagel

OÜ Torumees Koju juhataja Kalmer auto juures, mis tuiskab appi kõigile abivajajatele 24 tundi ööpäevas. FOTO: Võrumaa Teataja

TORUABI ❯ Viimase nädala krõbekülmad ilmad, kus pügalad küünivad peaaegu 30 miinuskraadini, panevad proovile inimesed, küttekolded, torustiku ja palju muud.

Mida teha, et torud külmuma ei kipuks? OÜ Torumees Koju, kes tegeleb torutöödega, annab nõu, et torud tuleks otsesest külmast eemale hoida, katta need kinni siis villa, penoplasti või mõne muu materjaliga.

„Praegu on lund sadanud, ka seda võib maja seinte vastu kuhjata, ja sinna, kus on teada, et torud seina või maapinna lähedal on,” räägib Torumees Koju ettevõtte juht Kalmer. Kalmer lisab, et kui tõesti külmad jätkuvad ja külmumisoht on suur, siis võiks kraani vaikselt tilkuma jätta, sest jooksev vesi nii kiiresti ei külmu. Kõrvalhooneid, näiteks sauna, võiks kütta ka siis, kui saunapäeva parasjagu plaanis ei ole – et soe õhk kogu aeg sees püsiks. „Ideaalis võiks aga juba maja ehitades ja torustikku planeerides torudesse panna küttekaabli, mida saab vajaduse järgi tööle panna. Siis pole üldse enam külmumisega probleeme,” soovitab Kalmer.

Torumees Koju soovitab torudel eriti silma peal hoida külmade lõppedes, sest kõige kiiremini kipuvad need külmuma siis, kui on temperatuurimuutus külmast soojemaks.

20 PÄEVA ENIMLOETUD