Menu

.      

Karmo Tõra – võrulasest arhitekt, kes kujundab arhitektuurimaastikku juba aastaid

Karmo Tõra ja Haanjamaale püstitatud saun. Fotod: ERAKOGU

• Hääletagem Karmo Tõra poolt www.moodnekodu.ee •

PUUEHITIS • Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit korraldab juba 14. korda aasta puitehitise võistlust eesmärgiga väärtustada meie rohelist kulda ehk puitu. Märkimisväärne on, et nominentide seas on taas võrulasest arhitekt Karmo Tõra oma ROK-Projekti Haanjamaale püstitatud sauna ja Pühajärve taluga.

Milline on teie esimene töö, millest ka ise rõõmu tunnete?

Karmo Tõra: Paarismaja Nõmmel, valmis aastal 2000. See sai lahendatud tollal uuesti moodi tulema hakkavas funktsionalistlikus stiilis ja sellest on ka praegu hea mööda sõita.

Oma olemuselt on tegemist suurte akendega valge kastiga. Toredaks tegi töö ka omapärane krunt, mis jäi kahe tänava vahele nii, et kummaltki tänavalt vaadatuna jääb mulje, et tegemist on ühepereelamuga.

Kas olete ka varem konkurssidel osalenud ja millised on olnud tulemused?

K. T.: Kõige rohkem olen osalenud selsamal iga-aastasel parima puitehitise konkursil. 2007. aastal tuli peapreemia ühe Tallinna lähedal paikneva eramu eest, 2010. aastal äramärkimine Roosisaare eramuga, 2012. aastal kaks eripreemiat Võrumaa Toidukeskuse eest ja 2014. aastal publikupreemia Kasetuka suvemajale, mis asub samuti Võrumaal.

Tavapärastel arhitektuurivõistlustel olen osalenud paaril üksikul korral ja sealt on ette näidata teine preemia Tartu ülikooli energiasäästliku hoone instituudi konkursilt.

20 PÄEVA ENIMLOETUD