Menu

.      

Mihkel Laane leping lõppes: suurt omavalitsust pole Võrumaal tekkimas

Rahandusministeeriumi kaardil on näidatud ühinemisläbirääkimiste hetkeseis. Rohelisega on märgitud vallad, kes täidavad juba praegu kriteeriumid, oranžiga need vallad, kus ühinemine on otsustatud. Kollasega need, kes osalevad reaalsetel läbirääkimistel. Valgega omavalitsused, kelle läbirääkimistel osalemine pole veel teada ja halliga need, kes ei osale läbirääkimistel ega täida kriteeriume.

HALDUSREFORM • Tänaseks on teada, et 11 000 elanikust suuremat omavalitsust haldusreformi käigus Võrumaale ei teki. Esmaspäeval lõppes selle tõdemusega Võrumaa Omavalituste Liidu (VOL) poolt tööle võetud vabatahtlike ühinemiste koordinaatori Mihkel Laane leping.

„Minu tööd omavalitsuste ühinemise koordinaatorina rahastas EAS,” lausus Laan. „Üks lepingu tingimusi oli see, et töötan konsultandina edasi, kui maakonnas on vabatahtlike ühinemiste käigus reaalselt võimalus, et tekib rohkem kui 11 000 elanikuga omavalitsusüksus. Täna võib 99protsendise tõenäosusega öelda, et seda ei teki.”

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) meetmega said omavalitsused ühinemiste koordinaatorite jaoks toetust taotleda.

Oktoobri alguseks oli seis selge

„Omavalitsuste liit tegi kogu maakonna eest taotluse toetuse saamiseks, sest sellel hetkel olid veel olemas kõik võimalused, et tekib Suur-Võrumaa või mõni muu suur omavalitsus,” lisas Laan. „Taotlus ka rahuldati ja leping oleks kestnud aasta lõpuni. Oktoobri alguseks oli siiski selge, et nii suurt omavalitsust Võrumaal vabatahtlikult ei teki.”

Haldusreformi käigus on Laane sõnul räägitud kahest konkreetsest numbrist: minimaalselt 5000 elanikuga liitvallad või soovituslikult pigem 11 000 elanikuga omavalitsus. „Selleks viimaseks ei ole Võru maakonna omavalitsused hetkel valmis,” lisas Laan.

20 PÄEVA ENIMLOETUD