Menu

.      

Võru Kesklinna parki ehib uhke helkuripuu

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Võru Linn

PILDIGALERII Võru Kesklinna parki ehib nüüd uhke helkuripuu. Helkuripuu idee pärineb 7-aastaselt Emilylt, kelle soov oli, et Võru linnas selline puu oleks. Kõigil on võimalus puu külge helkureid riputada ning need, kellel helkurit veel ei ole, saavad selle puu küljest endale võtta.

Kesklinna pargist rändab puu 11. detsembril edasi Võru Maksimarketisse.

Videolugu Võru helkuripuust näeb ka tänaõhtusest (01.12) AK uudistesaatest.

KUIDAS KANDA HELKURIT: Vähemalt üks klassikaline helkur tuleb kinnitada sõidutee poole autotulede kõrgusele – maapinnast umbes 30–80 cm kõrgusele. Viimastel aastatel on lisandunud palju innovaatilisi lahendusi, mis pakuvad koos helkuriga tõhusamat kaitset.

Maanteeamet soovitab kanda korraga mitut nähtavaks tegemise vahendit, sest näiteks sõiduteed ületades pole ühel kehapoolel olevat helkurit näha teiselt poole lähenevalt sõidukile. Helkurile esitatud nõuetest ja uudsetest enda nähtavaks tegemise vahenditest saab lugeda www.silmapaistev.ee.

Helkuri kandmist peab vajalikuks 96% üle 14-aastastest Eesti elanikest. Kõige tublimad helkurikandjad on 50–64-aastased naised. Tõeliseks murekohaks on aga 19–34-aastased mehed, kes on igapäevased autosõitjad.
Ole silmapaistev!

HELKURIPUU SAAMISLUGU: 7-aastane tüdrukutirts Emily õpib Võru Kreutzwaldi Kooli 1b klassis. Oktoobris läks ta koju Liiklusaabitsaga, milles palju huvitavaid ülesandeid. Helkurite teema puudutas Emilyt eriliselt. Õhtusel ajal autoga sõites vaatas ta pidevalt tänaval kõndivaid inimesi, et leida helkureid sädelemas. Ta oli üllatunud, et paljudel helkurid puudusid. Eriti murelikuks tegi teda enda naabrinaine, kes koeraga jalutas, aga kummalgi helkurit ei olnud. Hiljem tegi Emily sellekohase märkuse ning nüüd on nii naabrinaisel kui ka koeral helkurid jalutama minnes küljes.

Lugu läks aga palju tõsisemaks, kui Liiklusaabitsast tuli lahendada ülesanne, mis nägi ette jalakäijate vaatlemise ja helkurite loendamise. Ühel novembrikuu õhtul mindigi koos emaga ülesannet täitma. Autoga sõideti u 10 minuti jooksul piki Kreutzwaldi tänavat, pöörati Luha tänavale ja siis lühike lõik Jüri tänavat mööda. Tulemus oli jahmatav. 24st jalakäijast kandsid korralikult nähtavalt helkurit vaid 4.

Emily on püüdnud selle tulemuse parandamiseks välja mõelda erinevaid lahendusi. Ta jõudis järeldusele, et HELKURIPUU aitaks olukorda hästi lahendada.

Emily kirjutas nii linnapeale kui ka politseisse. Ühise kokkusaamise käigu otsustati, et pisikese tirtsu unistuse täitumisele tuleb kaasa aidata. Helkuripuu valmis koostöös linnavalitsuse, politsei, maanteeameti, Võru Tarbijate Ühistu ja Kreutzwaldi kooli 1b klassiga.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD