Menu

.      

Ohutusprojekt „Tunnen, tean, oskan” sai koolilapseikka jõudnuna oma töövihiku

  • Kirjutas Kadi Annom

Neljapäeva pärastlõunal kogunesid ohutusprojekti „Tunnen, tean, oskan” osapooled Võru Kandlesse, et pidada tänuvastuvõttu ning tutvuda vast valminud töövihikuga. FOTOD: Aigar Nagel

Ohutusprojekt „Tunnen, tean oskan”, mis paneb Võrumaa koolieelikute viimasel lasteaia-aastal rõhku ohtude ennetamisele ning nende lahendamisele, on jõudnud uue verstapostini ning saanud päris oma töövihiku. „Algusaastatel me kasutasime Jänku Jussi teemalist töövihikut, kuid see ei olnud päris see, mida meil vaja oleks olnud. Nii on mõte päris oma töövihikust olnud peas juba algusaastatest saati ja võiks öelda, et see on olnud ka üheks minu unistuseks seoses antud projektiga,” tõdeb projekti eestvedaja piirkonnapolitseinik Elar Sarik.

Ohutusprojekti  eestvedaja  piirkonnapolitseinik Elar  Sarik (vasakult)  ja Coop Võru  juhatuse liige  Andres Kõiv  koostööna  valminud töövihikuga.  Fotod: AIGAR NAGEL

Koostegemine

Neljapäeva pärastlõunal kogunesid ohutusprojekti „Tunnen, tean oskan” toetajad, korraldajad ja osalejad Võru kultuurimajja Kannel, et pidada tänuvastuvõttu ning ühtlasi teha tutvust vast valminud töövihikuga. „See tänane kogunemine siin ei ole ühegi suure asja algus ega ka mitte lõpp. 2014. aastal alanud ettevõtmine on saanud tuule tiibadesse ja arenenud. See projekt on suunatud lastele, kes on just selles vanuses, mil nad soovivad palju uut kogeda ja õppida. Oleme täna siia kutsunud kõik need, kes on olnud abiks kas nõu või jõuga, et seda ohutusprojekti läbi viia ja iga aastaga paremaks muuta,” lausus patrullitalituse juht Madis Soekarusk avasõnades ning lisas, et sellise ettevõtmisega ollakse eeskujuks ka teistele maakondadele, näidates võimalust, kuidas ennetusega saab tegeleda.

Täitunud unistus

Projekti eestvedaja Elar Sariku jaoks on nii mahuka ja mitmekülgse töövihiku valmimine olnud suureks unistuseks, kuid ka parajaks proovikiviks. Tänu Coop Võru toetusele on töövihik valmis saanud ja käesoleval õppeaastal saavad koolieelikud töövihikut kasutada, et kinnistada spetsialistide räägitut. „Ohutusprojekti käigus räägivad spetsialistid lasteaedades oma valdkonnast ja töövihikus on iga valdkonna jaoks oma ruum, mis sisaldab kinnistavaid ülesandeid, mida pärast valdkonna spetsialisti külastamist lasteaias üheskoos täita,” avab Sarik töövihiku sisu.

2014. aastal esimest korda toimunud ohutusprojekt on nende aastatega, mis on projekti koolilapseikka toonud, arenenud mitmel moel. „Möödunud aasta üks väga suur edasiminek oli see, et saime igale koolieelikule jagada helkurvesti. Üheks ohutusprojekti osaks on oktoobrikuus toimuv liikluspäev, kus kõik lasteaedade koolieelikud lähevad ühel ja samal ajal tänavale liiklust õppima. Tänavu on see päev planeeritud 7. oktoobriks. Sellel päeval jagame kätte ka helkurvestid, mida lasteaedade koolieelikud saavad liigeldes kasutada ja kevadel lasteaeda lõpetades endaga kaasa võtta,” kirjeldab Sarik, kes üheks teiseks väga oluliseks uuenduseks nimetab oma logo saamist. „Sellest aastast on meil ka oma logo, mis valmis tänu kunstnikule Maite Kottale. Logo saame edaspidi kasutada kõikidel elementidel, mida seoses projektiga loome. Igal aastal oleme teinud ka helkurid, torusallid, nüüd käepaelad, helkurvestid, ka värskes töövihikus on logo esindatud. Logole kantud elemendid ei ole aga juhuslikud, sest logol on kujutatud kahte uudishimulikku ja õppimishimulist last – Tiinat ja Tiitu, kes on ka töövihikus läbivateks tegelasteks,” selgitab projekti eestvedaja ning lisab, et ilma Coop Võru toeta ei oleks projektil selliseid võimalusi.

Eestis eriline

Sariku sõnul ei ole koolieelikutele  sellisel kujul mujal Eestis ennetusprojekti tehtud. Iga aastaga paremaks saanuna ei arva ta aga, et nüüd ollakse täiuslikud. „Ka seda töövihikut, mis on valmis saanud, saab täiustada. Kindlasti kui te seda täidate, siis vaadake lasteaiaõpetaja pilguga ja kuulake ka laste ettepanekuid, mida võiks seal teisiti teha või mis võiks hoopis olemata olla. Tulevikus me kindlasti arvestame põhjendatud ettepanekutega ja teeme muudatusi. Siin töövihikus on kuue organisatsiooni – PPA, päästeamet, Kaitseliit, Punane Rist, Lastekaitse Liit ja Naiskodukaitse – panus ja ma olen väga tänulik kõikidele, kes sellesse oma sisu andsid. Võib öelda, et nüüd on üheks minu unistuseks see, et see ohutusprojekt saaks laieneda ka teistesse maakondadesse peale Võrumaa,” on projekti eestvedaja tänulik.

Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-2
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-1
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-3
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-6
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-5
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-7
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-8
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-9
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-10
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-11
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-13
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-12
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-14
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-15
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-16
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-17
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-18
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-19
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-20
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-21
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-22
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-23
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-24
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-25
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-26
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-27
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-28
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-29
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-30
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-31
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-32
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-33
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-35
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-34
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-36
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-37
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-38
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-39
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-40
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-41
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-42
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-43
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-44
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-45
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-46
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-47
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-48
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-49
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-50
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-51
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-52
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-53
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-54
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-55
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-56
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-57
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-58
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-59
Tunnen-Tean-Oskas-Elar-Sarik-60

20 PÄEVA ENIMLOETUD