Menu

Seitse rumalat asja, mida kipume kõik nooruses rahaga tegema

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Noorus on ilus aeg, kuid see on samuti aeg, mil tehakse vigu. Palju-palju vigu, millest enamiku üle saab tagantjärele naerda. Kui asi puudutab rahateemasid, võivad osad vead hiljem üsna kalliks maksma minna. Selle asemel, et säästa raha, võetakse näiteks 1200eurone kiirlaen (pikalaina 1200 euroa). Õppimise asemel võidakse oleskleda. Alljärgnevalt toome välja seitse kõige rumalamat apsu, mida tehakse ikka ja jälle, eriti varajase täiskasvanuea jooksul.

1. Pole eelarvet

Eelarve pidamine ja oma kulude-tulude jälgimine ei kõla just eriti metsikult ega lõbusalt. Paraku unustavad paljud noored ära, kuivõrd hädavajalik on oma raha jälgimine ja nii triivitakse olukorda, kus kuu lõpus polegi süüa muud kui üksnes makarone. Kuu vältel lihtsalt ei hoitud silma peal oma rahakotil ning ei planeeritud ette.

Selle vältimiseks peaks igaühel olema kas või väga üldine eelarve. Kasuta Excelit või muid käepäraseid programme või kirjuta üles märkmikusse – vahet ei ole, kuidas eelarvet pidada, oluline on, et sa teeksid seda iga kuu. 

2. Ei hakata pensioni jaoks säästma

Varajastes kahekümnendates tundub pensioniaeg olevat liialt kaugel ja niivõrd kauge tuleviku jaoks ei tehta plaane. Nii lüüakse oma tulevikule aga tõsine hoop. Vaid mõni aasta võib tuua tohutu erinevuse sellesse, kui suur on pensionipõlve säästuraha. 

Kui sa ei taha avada pensionisammast, siis hakka vähemalt raha kõrvale panema selle põhimõttega, et hoiad seda tuleviku tarbeks. 

3. Viivitatakse arvete tasumisega

Kes ikka tahaks mõelda arvetele? Vanematekodust äsja lahkununa on raske mõelda sellele, et tuleb tasuda näiteks interneti või telefoni eest. Kui pole harjumust arveid tasuda, võivad need hoopis ripakile jääda, kuni helistavad kurjad võlakogujad. Kui viivitad arvete tasumisega, võidakse hakata küsima viiviseid ning nii võid enesele üllatuseks sattuda olukorda, kus arved kasvavad üle pea. 

Tee endale selgeks, millal tasud igakuiseid arveid ning ära lükka seda ebameeldivat tegevust kunagi edasi. 

4. Laenatakse vastutustundmatult

Nooruses on elu tunduvalt ebastabiilsem. Pole kindlat töökohta, stabiilsust, kuid samas tahaks käia pidudel ja elada täiel rinnal. Sellise elustiili finantseerimiseks pöördutakse tihti krediitkaartide ja laenude poole, kuid paraku võib selline tegevus lõppeda kibedate pisaratega, sest erinevad laenukohustused kasvavad ülemäära suurteks. 

Enne, kui hakkad täitma krediiditaotluseid, mõtle põhjalikult, kas taotletav summa on tõesti vajalik. Väldi impulssotsuseid ja ära võta laene kunagi hetkeajendil. 

5. Elatakse üle oma võimete

Nagu mainitud eelmises punktis, kiputakse nooruses uhkeldama. Luksustooted, väljas einestamised, tihedad pidutsemised – soovitakse elada „suurelt”, kuid varem või hiljem toob see kaasa rahalise krahhi. 

Mõtle oma eluviisile. Kas uhkeldamine on tõesti vajalik? Kas kallid riided ja jalanõud saaks asendada muuga? Keskendu muudele aspektidele elus ning väldi asjatult uhkeldavat elustiili. 

6. Ostetakse valesid asju

Seoses eelmise punktiga kiputakse ka kulutama raha väga rutakalt, ilma et mõeldaks sellele, kas on olemas alternatiivseid otsuseid. Hinnasiltide vaatamine ei ole ju glamuurne, rääkimata siis võrdlustabelite kasutamisest. 

Selle asemel, et osta vajalik toode esimesest kohast, võrdle hindu ning ära kiirusta alati esimesest kohast ostmisega. 

7. Otsuseid tehakse liiga rutakalt

Noorusaega iseloomustab kiirus. Ostuotsuseid tehakse käigupealt, elatakse päev korraga põhimõttel, võetakse tööotsi siit ja sealt ning ei mõelda väga stabiilse elu rajamisele. Enne, kui teed otsuse, – olgu tegemist mõne eseme ostmise, laenutaotlemise või karjääriotsuse tegemisega – tee kas või plusside ja miinuste nimekiri ning alles siis langeta otsus.

Tegemaks nutikamaid rahalisi otsuseid, tasub iga otsust põhjalikult kaaluda. Selles saavad sind aidata portaalid nagu www.raha247.fi ja nõustamiskeskused. Ära karda otsida nõuandeid – nõu küsimine on kõige targem asi, mida saad oma rahalise olukorra jaoks ette võtta.

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD