Menu

Sülearvutid – kuidas valida see üks ja õige?

  • Kirjutas Sisuturundus

Foto: Shutterstock.com

Vana sülearvuti jääb ajale jalgu? Sülearvutid arenevad pidevalt – üha võimsamaks, nutikamaks ja kergemaks. Pane kriteeriumid paika ning tee õige valik!

Missugused on arvuti valimisel põhilised kriteeriumid? Pane paika maksimaalne hinnaklass, arvuti optimaalne suurus ja otstarve ning enne poodi tormamist tee korralik eeltöö – uuri erinevaid valikuid, tootjate kvaliteeti ja kasutajakogemust.

Et eeltööd lihtsustada, räägime põhilistest kriteeriumitest lähemalt.

Optimaalsed mõõdud ja kaal

Sülearvutid on mõeldud kaasas kandmiseks, kas pole? Seega lähtu oma mugavusest ja vali arvuti, mis oleks piisavalt väike, et seda kaasas kanda ning piisavalt suur, et kõik toimetused saaksid tehtud.

Keskmiste mõõtmetega sülearvuti ekraan on 14-15 tolli ja kaal orienteeruvalt 1,5 kilogrammi. Kui pead aga oluliseks erilist kompaktsust, siis on 1a.ee nutipoes saadaval ka päris pisikesi rüperaale – Lenovo ThinkPad mudelid ja Acer Spin 1, mis oma 11,6-tollise ekraaniga on küll pisikesed, aga tublid!

Läikiv või matt ekraan?

Foto: Shutterstock.com

Kui ekraaniga jätkata, siis on sülearvutid saadaval läikiva ja mati ekraaniga. Milles seisneb nende kahe ekraanitüübi vahe? Kohe selgitame:

Läikiv ekraan:

+ Terav kuva;

+ Kirkad värvid ja hea kontrast;

- Eredas valguses tekib ekraanile peegeldus.

Matt ekraan:

- Pilt ei ole nii terav kui läikiva ekraani puhul;

- Värvid ja kontrastsus on samuti tagasihoidlikumad;

+ Ekraani on lihtsam puhastada;

+ Eredas valguses ei teki peegeldust.

Nagu võrdlusest näha, siis on mõlemal ekraanil omad plussid ja miinused, seega sõltub lõplik valik isiklikest eelistustest.

Võimas aku võib päästa päeva!

Reisid palju või mööduvad Sinu tööpäevad kohtumiselt kohtumisele kiirustades? Siis on vastupidav aku üks põhilisi kriteeriumeid, mida sülearvuti juures jälgida!

Aku mahutavus jääb sõltuvalt sülearvutist 2000 ja 6000 mAh vahele. Kindlasti tasub arvestada sellega, et mida võimsam on arvuti, seda rohkem energiat ta tarbib, kuna suurimateks voolu tarbijateks on protsessor, videokaart, ekraan ja andmeside. Kindlasti on aku kestvus proportsioonis arvuti hinnaga – odavamates arvutites kasutatakse soodsamaid suurema voolutarbega komponente, seega võib soodsama ja kallima sülearvuti aku kestvuse vahe olla lausa 4-kordne.

Protsessor ja mälu tagavad võimsuse

Kui nüüd sülearvuti sisse piiluda, siis on seal kaks olulist komponenti, mis annavad arvutile kiiruse ja võimsuse – need on protsessor ja mälu.

Protsessor on arvuti aju ning valiku langetamisel mängib rolli arvuti otstarve:

Lihtsamateks töödes ja veebis surfamiseks piisab Intel Celeron või Pentium protsessorist;

Kui sülearvutit kasutatakse intensiivseks tööks, mahukate programmide jooksutamiseks või mängimiseks, tuleks eelistada Intel core i3, i5 või i7 protsessoreid.

Peale sisemälu mängib arvuti kiiruse juures rolli ka RAM ehk põhimälu, mida võiks olla vähemalt 6 GB. Kuna veebilehitsejad kasutavad üsna palju põhimälu, siis võib juhtuda, et väiksema põhimäluga sülearvutid hanguvad.

Ühenduspesad annavad rohkelt võimalusi

Foto: Shutterstock.com

Tänapäeval on äärmiselt oluline, et sülearvutit saaks ühendada televiisori, projektori või mobiiltelefoniga. Selleks peavad arvutil olema aga vastavad ühenduspesad – HDMI, VGA, DVI, rääkimata USB pesast, mida võiks olla rohkem, kui üks. Siinkohal ei ole aga tarvis muretseda, et mõne ühenduspesa puudumisel on arvuti kasutu, sest õnneks on saadaval ülemineku kaablid, mille abil on võimalik arvuti seadmega ühendada ka juhul, kui vastav ühenduspesa puudub.

Kui käsil on uue sülearvuti soetamine, siis kiika 1a.ee nutipoodi, kus on parim valik parimatelt tootjatelt nagu Dell, Asus, HP, MSI, Toshiba, Fujitsu, Microsoft, Alienware ja paljud teised.

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD