Menu

10 kasulikku nõuannet voodi valimiseks

  • Kirjutas Sisuturundus

Foto: Unsplash.com

Sinu vajaduste ja eelistustega sobiva voodi valimine on kõige olulisem otsus magamistoa kujundamisel. Inimesed veedavad kolmandiku oma elust magades ning kvaliteetne ja taastav ööuni mõjutab seda, milline on igapäevaelu kvaliteet. Järgnevalt toome välja 10 nõuannet, millest võiksid endale või oma pereliikmele uut voodit valides lähtuda.

Millest tuleks voodi valimisel lähtuda?

1. Esmalt mõõda magamistuba

Mida ruumikam on voodi, seda mugavam on seal magada. Samas sõltub voodi suurus eelkõige magamistoa suurusest. Enne valikuga tutvumist on mõistlik teha kindlaks voodi maksimaalne laius, mis jätaks piisavalt ruumi voodi ümber mugavalt liikumiseks, voodisse pääsemiseks, voodipesu vahetamiseks ja soovi korral ka üheks või kaheks öökapiks.

Kui magamistoas olev ruum on kindlaks tehtud, sõltub lõplik voodi suurus sellest, kas tegu on ühe- või kaheinimesevoodiga. Kitsamas kaheinimesevoodid algavad 140 sentimeetrist ning mõlemale magajale mugavust pakkuvad voodid 180 sentimeetrist. Lisaks laiusele tuleks arvestada ka voodi kasutaja(te) pikkusega - voodi peaks olema vähemalt 20 cm pikem kui sellel magaja.

2. Investeeri mugavasse madratsisse

Madratsimudelite erinevus tuleb erinevate vedrusüsteemide, pehmenduste ja vooderduste kombinatsioonidest. Madratsi valimisel on äärmiselt oluline, et saaksid erinevaid variante neile pikali visates proovida.

Igaühel on küll erinev kehaehitus, kuid õige madratsi juures on kõige olulisem, et lülisammas oleks külili asendis magades sirge – nii saavad vereringe, lihased ning luustik puhkeasendis taastuda. Kui madrats on liiga pehme, paindub lülisammas kõveraks, ning kui madrats on liiga kõva, ei saa puusad ja õlavöö piisavalt madratsi sisse vajuda, talje ei saa piisavalt tuge ning lülisammas on ebaloomulikus asendis.

Uut madratsid valides tasub enne läbi mõelda, milline võiks see olla võrreldes eelmisega - pehmem või kõvem, kitsam, laiem või hoopis pikem.

3. Voodiraam peaks olema kvaliteetne

Kvaliteetne voodiraam tagab voodi pika kasutusea. Mida kvaliteetsemad on raami puitosad ning mida osavamate käte all on raam valmistatud, seda vastupidavam on voodi ja seda pikaaegsem on investeering.

4. Vali voodipeats, mis sobib sinu harjumustega

Voodipeatsit valides mõtle sellele, mida tavaliselt enne magamaminekut või peale ärkamist teed. Kui sa armastad voodis lugeda või telerit vaadata, siis eelista voodit, millel on mugav peats, millele mõnusalt toetuda. Siiski, kui sa eelistad polsterdatud peatsile puidust varianti, saad mugavuse lisamiseks alati patju kasutada.

Foto: Unsplash.com

5. Külaliste voodiks sobib lahtikäiv diivan

Need, kes armastavad külalisi võõrustada, peaksid mõtlema ka nende magamisasendile. Kui külalistele ei ole eraldi voodiga tuba, on hea variant lahtikäiv diivan. Lahtikäivad diivanid aitavad väikeses elamises ruumi kokku hoida, kuid on samas piisavalt mugavad, et neil paar ööd magada.

6. Lastevoodi peaks olema eelkõige turvaline

Lastevoodi valik sõltub lapse vanusest, kuid hoolimata vanusest on üheks kõige olulisemaks aspektiks voodi turvalisus. Turvalisuse saab tagada õige kõrgusega, piiretega ning voodi ette pandud pehmete patjade või vaipadega. Saadaval on ka funktsionaalsed lastevoodid, mida saab lapse kasvades pikendada või suurema lapse voodiks ümber ehitada.

Kui väiksem laps käib tihti vanavanemate juures või minnakse kogu perega külla või reisima, on kaasaskantav reisivoodi suureks abiks. Reisivoodi peaks olema piisavalt kompaktne, et seda oleks mugav kaasas kanda. Samuti peaks see olema lihtsasti ja kiiresti kokkupandav.

7. Eakamatele ja noorematele on voodi kõrgus väga oluline

Voodi kõrgus mõjutab otseselt seda, kui mugav on voodisse minna ja sealt üles tõusta. See on äärmiselt oluline just eakamate inimeste jaoks, kuna neil ei pruugi enam nii palju jõudu ja paindlikkust olla, et liiga madalalt voodilt tõusta.

Ka lastele on voodi kõrgus tähtis - küll aga saab neile vajadusel voodisse pääsemiseks selle äärde astmed paigutada. Seega tuleks voodi kõrgust valides arvestada ka voodi kasutaja pikkuse ja vanusega.

8. Väikesesse ruumi sobib hoiuruumiga voodi

Kui kodus napib ruumi hooajaväliste riiete, kohvrite, voodipesu jm hoiustamiseks, siis on sahtlite või pesukastiga voodi suurepärane lahendus lisaruumi tekitamiseks. Ka eraldi hoiuruumita voodite puhul on tavaliselt võimalik nende all olevat ruumi panipaigana ära kasutada - sellisel juhul eelista kõrgemat voodit.

9. Vooditaskud on öökapi alternatiiv

Kui sa eelistad suuremat voodit, aga öökappide jaoks ei jää piisavalt ruumi, võid öökapid asendada vooditaskutega. Vooditasku paigaldatakse madratsi vahele rippuma nii, et selles olevad esemed jäävad käeulatuse kaugusele. Taskutes saab hoida raamatuid ja ajakirju, mobiiltelefoni, telekapulti ja muud vajalikku.

10. Voodi disain peaks täiendama magamistoa kujundust

Viimaks peaks voodi välimus sobima magamistoa atmosfääri ja kujundusega. Endale kõige meeldivama välimusega voodi valimine võib olla raske, kuna voodite valik on lai. Sellepärast võiksid enne voodi valimis mõelda, millise disainiga voodi sobib sinu magamistoa kujundusega ning kas voodi eesmärk on tuppa sulanduda või pilku püüda.

Madalama peatsiga ja jalutsita voodi sulandub ruumi, samas kui uhke peatsi ja jalutsiga voodi tõmbab endale tähelepanu ja mõjub toa keskpunktina. Puitraamiga voodi sobib hästi maalähedase stiiliga magamistuppa, metallraamiga voodi täiendab suurepäraselt modernset või industriaalset stiili. Uhkem ja magamistoa aktsendina mõjuv voodipeats võib olla ka polsterdatud ning naha või kangaga kaetud, samuti metallist sepistuste või puidust graveeringutega kaunistatud.

Foto: Unsplash.com

Kokkuvõte

Voodi on pikaajaline investeering sinu tervisesse ja heaollu. Investeeri kvaliteetsesse voodiraami ja -madratsisse, võtta arvesse oma magamistoa stiili ja suurust, oma magamisharjumusi ning vajadusi. Külalistele sobib hästi lahtikäiv voodi, lastevoodi juures on kõige olulisem selle turvalisus ning eakamate puhul tuleks kindlasti arvesse võtta voodi kõrgust.

Kui sa oled uue voodi otsingul, tutvu valikuga ka 1a.ee e-poes!

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD