Menu

Kuidas valida koju telerit?

  • Kirjutas Sisuturundus

Pixabay

Sobiva teleri valikul on palju erinevaid kriteeriume, millega arvestada. Televiisorite vallas toimub sageli palju muutusi ning nendega kursis olemine nõuab pidevalt nende uurimist. Oleme kokku pannud kiire juhendi, mille abil valida koju enda jaoks parim televiisor.

Teleri suurus ja vaatamiskaugus

Teleri suuruse valikul tuleks kindlasti silmas pidada selle vaatamiskaugust. Liiga lähedale istudes on liikuvat pilti raskem jälgida ning pildi liikumine häirib vaatamisel oluliselt rohkem. Samas kui liiga kaugel istuda, tekib vastupidine olukord – detaile on vähem märgata ning üldpilt hägusam.

Samuti mängib rolli, millist resolutsiooni teler kasutab. Kuldreegel on, et Full HD ehk kõrglahutusega (1080 pikslit) pildi puhul peaks teler olema paigutatud 1,5-2 korda kaugemale kui teleri enda diagonaal.

Pisut teistmoodi on 4K ehk ultrakõrglahutusega telerite puhul. Nende kasutamisel tuleks vahemaa hoida väiksemana. Näiteks 40-42 tollise diagonaali puhul 1,3 meetrit ning 50-52 tollise diagonaali puhul umbes 2,1 meetrit.

Ekraani resolutsioon

Tänapäeval on telerite uueks standardiks 4K. See tähistab ümardatult pikslite arvu ekraani horisontaalis ja seda toetavad telerid näitavad 3840x2160 (2160p) resolutsioonis pilti. 4K formaati toetavad paljud välismaised voogedastusteenused, Blu-ray filmid, mängukonsoolid ja arvutimängud. 4K tehnoloogia on viimaste aastatega läinud järjest odavamaks ja ultra kõrgresolutsiooni toetavad telerid on soodsad.

HDR

HDR (high dynamic range) ehk ülidünaamiline ulatus on tehnoloogia, mis lubab teleril kuvada värve ja kontrasti realistliku ja loomulikuna. HDR-i levib mitmes erinevas formaadis ning sõltuvalt sellest, mida sa vaatad, võib sisu toetada ainult ühte HDR-i formaati. Kui teler seda ei toeta, siis HDR esitataval filmil või mängul puudub. Seega tasuks huvi korral uurida enne, millist HDR-i formaati teler toetab.

Kas su teler on tark?

Iga tootja uuemad telerid tulevad varustatuna mingi tarkvaraga, mis laseb teha enamat kui heli ja kanalit vahetada. Näiteks on võimalus vaadata videoid YouTube’ist, surfata veebis, kuvada nutitelefoni sisu suurel ekraanil või vaadata Netflixi ilma, et peaksid arvuti ühendama. LG telerites on näiteks WebOS, Sony kasutab AndroidTV-d ja Samsung SmartHub-i. Erinevate tootjate nutikad telerid võivad olla väga erinevad, seega tuleks pettumuse ennetamiseks põhjalikult toote võimalustega tutvuda.

OLED või QLED?

Turul konkureerivad kaks paneelitehnoloogiat – OLED ja LED LCD. OLED on LG poolt arendatud ja toodetav ning nende tipptelerites kasutatav paneelitüüp. See, sarnaselt omaaegse plasmaga, suudab iga üksiku piksli tasemel toota oma vajaliku valguse. Ehk igat punktikest ekraanil on võimalik eraldi juhtida ning nii saavutada väga kvaliteetne pilt, kuna siis kui pikslit pole vaja on see lihtsalt kustunud. Lisaks saab OLED ekraani teha väga õhukese ning energiasäästliku.

Kuigi turul on ka teiste tootjate OLED-tüüpi telereid, on nendes kasutatav paneel siiski reeglina ikkagi LG toodetud. Erinevus peitub aga muudes komponentides, nagu protsessorid ning ka pilditöötlustarkvaras.

Teine peamine ekraanitehnoloogia on aga LED LCD nime kandev ning sõltuvalt tootjast võib see kanda QLED, NanoCell või lihtsalt LED TV nime. Sisuliselt on need kõik aga LCD-paneelid, millel on viimastel aastatel kasutatud LED-tüüpi taustavalgustust. See võib olla paigutatud nii ekraani taha, võimaldades nii pilti pisut täpsemalt juhtida ehk valgustada sektorite kaupa ainult vajaminevaid osasid või siis ka selle servadesse.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD