Menu

5 viisi kuidas olla tähelepanelikum autojuht

  • Kirjutas Sisuturundus

Maanteel võib vahel täielik korralagedus valitseda ning kiirustavad autojuhid tekitavad sageli ohtlikke olukordi, agressiivselt manööverdades ja teiste sõidukitega mitte arvestades. See põhjustab tihti avariisid, kuid just sina võid olla see, kes võib kaasa aidata ohutusele.

Valvas juhtimine hõlmab liikluses palju enamat kui kohapeal reageerimine. Siin on mõned asjad, mida saad teha, et olla teistele eeskujuks: 

Plaani ette

Juba enne teele asumist uuri välja, mis sind ees ootab. Kontrolli ilmastikutingimusi ja kui saad teada, et maantee on märg või jäine, jäta endale piisavalt aega, et saaksid sõita ettevaatlikult, selle asemel et rutata ja sõita kiiremini, kui halva ilmaga peaks. Ole kitsastel kurvidel eriti hoolikas, nagu näiteks siis, kui liitud maanteega või sealt maha pöörad. Peaksid olema vaimselt valmis neid pöördeid ekstra aeglaselt tegema. Lisaks veendu, et sul oleksid kaasas kõik vajalikud dokumendid, sealhulgas ka kehtiv liikluskindlustus

Jälgi ümbrust

„See auto ilmus eikusagilt!“ Neid sõnu võib liiga sageli kuulda, kui keegi autoavarii ajal juhtunust räägib. Kõike, mis su ümber toimub, on võimatu kogu aeg näha. Seetõttu on tähtis pidevalt peeglitesse pilke heita ja ristmikke enne nende läbimist põhjalikult vaadelda. Harjumuseks peaks saama kiire pilk lähenevatele ristuvatele tänavatele, et vältida küljelt sissesõitu hooletu juhi poolt, kes ei pööra tähelepanu punasele fooritulele. Lõppeesmärk on alati ette näha, kus teised sõidukid paari sekundi pärast asuvad, et oleks võimalik kiiresti reageerida. 

Pidurda aegsasti

Jäta enda ja ees sõitvate autode vahele rohkem ruumi, kui sa eeldatavasti vajad ning pidurda varakult. Turvalisem on alati varem sõitu aeglustada, eriti libedal teel. Tea, et pärast pidurdamist  kulub auto täielikuks peatumiseks veel kaks või kolm korda sama palju aega. Nii, et tee seda õigeaegselt siis jääb sulle rohkem peatumisruumi kui eessõitja peaks järsku hoo maha võtma. 

Jää viisakaks

Ära lase teiste autojuhtide agressiivsetel kalduvustel end nakatada. Plahvatuslik olukord teel saab sageli alguse ühe inimese vaenulikkusest ja levib kui laine lähedal asuvate juhtide seas. Üllatav, kui sageli võib asi teel käest ära minna lihtsalt sellepärast, et üks juht lõikab teisele ette ja too hakkab siis kõvasti pingutama, et „tagasi teha“. Sina väldi riske ja jää rahulikuks.

Ära lase meeli hajevile

Valvas sõitja olla ei tähenda ainult õigel ajal reageerimist, see tähendab ka olla ennetav. Üks parimaid viise, kuidas vältida teel kokkupõrget, on kogu aeg väga tähelepanelik olla. Ära tegele asjadega, mis viivad su silmad ja kõrvad teelt eemale. Nutitelefoni kasutamine on suur risk, sest kõik sellega seotu hajutab kõvasti tähelepanu – nii sõnumite saatmine, muusika kuulamine kui ka sotsiaalmeedias ja veebis ringi surfamine.

Olles hoolikas tähendab end kaitsta mitte ainult teiste juhtide eest, vaid see sisaldab ka ette mõtlemist ja ohtude ennetamist, et vältida õnnetusi enne, kui need aset leiavad.

Alati on mõttekas eeldada, et kõik ei ole hoolikad ega sõida nii ettevaatlikult kui sina, aga sinu ettevalmistus, seisukohad ja vastutustunne võivad suuresti mõjutada seda, kas jõuad kuhugi riskivabalt või sead end ohtu. 

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD