Menu

Kuulsad Eesti Startup firmad mille juured on Lõuna-Eestis

  • Kirjutas Sisuturundus

Kuulsad Eesti Startup firmad mille juured on Lõuna-Eestis

“Eesti on startuppide paradiis” - see väljend on maailmas väga tuntud. Enim startup firmasid inimeste kohta on Eesti riigis, kus vaid 30 aastat tagasi valitses ühtne Nõukogude Liit, karm reziim, mille alt proovisid vabaneda mitmed riigid aastate jooksul. Nõukogude Liidu lagunemisega saadi vabaks ning algas edasi areng. 

Mis küll ootas ees ning kuhu oli vaja suunduda? Iga riigi uus juht küsis seda endalt, kui alustati seadustiku loomisega, õigussüsteemi paika panemisega, majanduse arengu plaani loomisega ning välismaailmaga kontakteerumisega.

Vastus tundus lihtne kuid tabav. Haarata enda kätte üks maailma vallutavaid leiutisi ning panna see enda jaoks kõige efektiivsemalt tööle. Jutt oli veebist kui lõpmatust andmebaasist, mida saaks enda jaoks kohandada ning arendada. Vaid 20 aastat tagasi toimis riigisüsteem lihtsa serveri põhiselt. Riigi X-teede loomised panid aluse suurele võrgustikule, kus riigiteenused said esimesena loodud ning hiljem laiendatud ka erasektorile. Kui poleks X-teede võrgustikku, puuduksid netist kameelelahutustööstus nagu ennustusportaal Ninja Sports, sest kasiinomängud kui meelelahutus olid tol ajal veel suureks unistuseks.

Startup loojaid Eestis on üle kogu riigi, kuid vaid käputäis on oma alguse saanud Lõuna-Eestist. Maksuameti ning Startup Estonia kohaselt pärineb vaid 13 protsenti startupidest Tartu maakonnast. Tallinnast see eest 81 protsenti firmadest.

Playtech

Üks kõige kuulsamaid Eestis loodud multimeediaga tegelevaid startup firmasid Playtech on just alguse saanud Tartust ning kuigi selle looja on Iisraeli-Küprose juurtega ettevõtja Teddy Sagi, siis selle firma osaks sai suur hulk tartlasi. Teddy oli veendunud, et oma startup loomiseks tuli kaasata eestlasi. Tänu professionaalsetele teadlastele ning Tartu IT haritlastele sai Playtech omale jalad alla ning investorid toetuseks. Inkubatsioon võttis küll aega, kuid firma kasvas suureks tehnoloogiagigantiks vaid aastaga.

2021.aastal müüdi Playtech mitu osakonda juba eraldi erinevatele hasartmängudega tegelevatele välismaistele firmadele. Playtech omanikud teenisid firma müügist üle 3.4 miljardi euro. Hetkel töötab Eesti harus üle 700 töötaja, neist enamus Tallinna kontor iharus. 2021.aasta septembriks on Playtech Estonia maksustatavaks käibeks üle 8 miljoni euro.

Fitlap.ee

Fitlap toitumise info ning tervise jälgimise süsteem ning startup on saanud alguse Tartust. Toitumise Plaan ning kõike sellega seonduvaid probleeme ning küsimusi genereeriv süsteem on Eestis ülimalt populaarne ning laialdaselt kasutatav. Mobiilirakendusena samuti toimiv süsteem on kergesti allalaaditav, mitmesse keelde tõlgitud rakendus, millega on võimalik kõigil piisavalt jälgida enda tervisega seotud aspekte.

Fractory

Laserlõikusega ning tööstusega seotud ettevõte sai samuti alguse Tartust ning on tegutsenud aktiivse ettevõttena juba 2017.aastast. Lisaks Eestile tegutseb Fractory ka UK-s kus Manchesteris on nüüd ka ettevõttel kontorikoht. Uuel aastal peaks firma edu veelgi vinnastama 7 miljoni suurune toetus, mis paneb metallitöötlemisega seotud firma kõrgelt hinnatud tööstus-startup firmade edetabelisse kõrgele kohale. 

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD