Menu

Kuhu investeerida raha?

  • Kirjutas Sisuturundus

Kuhu investeerida raha?

Kuhu raha investeerida, on paljude inimeste ühine küsimus. Mõned võivad otsustada kulla kasuks, teised aga võivad valida muid võimalusi sõltuvalt oma vajadustest ja eesmärkidest. Kuld on paljude investorite jaoks populaarne valik, sest see on käegakatsutav vara, mis on ajalooliselt oma väärtust säilitanud. 

Kulda on lihtne osta ja müüa, mis teeb sellesse investeerimise mugavaks. Siiski ei ole kuld riskivaba, mistõttu on oluline enne investeerimist teha põhjalik uurimistöö. 

Teised võimalused raha investeerimiseks on aktsiad, krüpto, võlakirjad ja kinnisvara.

Investeeri iseendasse

Kõigepealt soovitaks iseennast. Investeerimine võib alguses tunduda keeruline. Kui sa oled alles algaja, siis esimene samm on investeerida enda teadmistesse. Selleks leidub väga palju võimalusi nagu näiteks, raamatud, erinevad koolitused, online kursused, foorumid, podcastid jne. Leidub igasuguseid gruppe, kust võid saada uusi kontakte ja teadmisi. 

Soovitame alles siis teha oma esimesed finantstehingud, kui oled juba asjadega kursis.

Kuld

Kui otsite stabiilset ja turvalist kohta, kuhu oma raha investeerida, on kuld ja väärismetallid hea valik. Need on oma väärtust läbi ajaloo säilitanud ja aitavad kaitsta teid inflatsiooni eest.

Kulda investeerimisel on mitmeid erinevaid võimalusi: füüsiline kuld (näiteks mündid, kangid, kuldehted). Mõned investorid eelistavad investeerida kullal põhinevatesse finantsinstrumentidesse, näiteks futuuridesse ja optsioonidesse, mis pakuvad suuremat paindlikkust, kuid millega kaasneb ka teatav risk. 

Kolmas populaarne võimalus on börsil kaubeldavad fondid (ETF), mis pakuvad võimalust investeerida kulda, ilma et peaks füüsilist metalli ostma ja ladustama.

Kullatootjate aktsiad võivad samuti olla hea investeering, kuna need pakuvad kulla hinna suhtes riskipositsiooni, andes samas investoritele osaluse aluseks olevas ettevõttes. Veel on olemas  kullasertifikaadid ja -kontod, mis pakuvad võimalust omada füüsilist kulda, ilma et peaks võtma endale vastutuse selle ladustamise eest. Siiski on nende toodete kulud tavaliselt suuremad kui muude investeerimise vormide puhul.

Kullasse investeerimise viisi valimisel tuleb lõppkokkuvõttes lähtuda iga investori eelistustest ja riskitaluvusest. Kuld võib sõltuvalt tehtud valikutest olla odav või kõrge hinnaga investeering, seega on oluline enne otsuste tegemist teha oma eeltöö.

Aktsiad

Aktsiad on kõige populaarsem valik investeerijate hulgas. Ka aktsiate puhul on erinevaid viise kuidas investeerida ja kui sa otsid võimalust oma riski minimeerimiseks, siis on hea valik investeerida näiteks indeksfondidesse (ETF). Indeksfondide puhul investeerite korraga mitmesse ettevõttesse, nii et kui ühel neist läheb halvasti, ei mõjuta see teie portfelli nii palju. See on hea võimalus kaitsta oma investeeringut ja teenida samal ajal raha. 

Teine võimalus on osta aktsiaid ükshaaval, kuid see võib olla riskantsem, sest kui ettevõttel, kuhu te investeerite, läheb halvasti, võib kogu teie raha kaduma minna. Seega on oluline olla teadlik ettevõtetest, millesse sa investeerid, ja mitte panna oma raha nendesse, millest sa midagi ei tea.

Kinnisvara

Kinnisvarainvesteeringud on väga populaarne võimalus, mis on viimasel ajal kogunud suurt kasumit. Kinnisvara eelis on see, et selle väärtus suureneb ja seda on võimalik välja rentida ning teenida üüritulu. 

Kui korteri või maja ost tundub alguses liiga suur investeering siis on võimalik alustada näiteks mõne garaaži või panipaiga ostuga ja see välja üürida. 

Krüpto

Krüptovaluutad on praegu väga populaarsed ja seda põhjusega. Nad pakuvad ainulaadset ja põnevat investeerimisvõimalust, mis ei ole võrreldav millegi muuga turul. Siiski on krüptovaluutad volatiilsed, mis tähendab, et need võivad olla riskantsed. Seega, kui mõtlete krüptosse investeerida, on oluline mõista nendega seotud riske ja seda, kuidas neid minimeerida.

Krüptovaluutad on digitaalsed varad, mis kasutavad krüptograafiat tehingute tagamiseks ja uute ühikute loomise kontrollimiseks. Krüptovaluutad on detsentraliseeritud, mis tähendab, et need ei allu valitsuse või finantsasutuste kontrollile. Bitcoin, esimene ja tuntuim krüptovaluuta, loodi 2009. aastal. Sellest ajast alates on turg eksponentsiaalselt kasvanud ning nüüdseks on saadaval sadu erinevaid krüptovaluutasid. Krüptot saab osta ja müüa börsidel ning neid saab kasutada ka kaupade ja teenuste ostmiseks.

Hoiatus 

Artiklis kajastuv teave on informatiivse iseloomuga ja ei ole mõeldud soovitusena investeerimisotsuste tegemisel. Mõtle läbi oma võimalused ja vajadused. Täiendava informatsiooni saamiseks soovitame konsulteerida spetsialistiga. Enne investeerimist tutvu kindlasti kõigi kaasnevate tingimuste ja kohustustega.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD