Menu

4 nippi, kuidas leida parim väikelaenu pakkumine

  • Kirjutas COOP Pank

Väikelaen on finantstoode, mida kasutatakse ootamatute kulutuste või suuremate soovide elluviimiseks, olgu selleks siis kodu remontimine, reisimine, hobiauto ostmine või midagi muud. Väikelaenu puhul ei ole vaja tagatist ning üldjuhul on laenu intress fikseeritud, mis tähendab, et Sinu igakuine makse ei sõltu euriborist.

Väikelaenu võtmisel ei tasu aga esimest pakkumist pimesilmi vastu võtta, eriti kui Sa ei tea, millele tähelepanu pöörata ja kuidas erinevaid pakkumisi võrrelda. Seetõttu oleme koostanud mõned näpunäited, kuidas leida parim väikelaen lähtuvalt oma vajadustest ja võimalustest. Järgnevalt toome välja neli punkti, mida jälgida väikelaenu võtmisel, et leida parim pakkumine.

1. Mõtle läbi, kui palju ja milleks laenu vajad

Esiteks, mõtle eelnevalt läbi, kui palju ja milleks Sa laenu vajad. Väikelaenu võtmine on finantskohustus, mida ei tohiks võtta kergekäeliselt. Enne laenu taotlemist on vajalik endale selgeks teha, kui palju raha Sa tegelikult vajad ja mille jaoks kasutad.

Ära laena rohkem kui Sul vaja läheb, sest suurem laenusumma tähendab kõrgemat igakuist makset. Samuti ära laena raha asjade jaoks, mida Sa ei vaja või mis ei ole olulised. Näiteks ei ole mõistlik võtta väikelaenu uue telefoni ostuks, kui Sinu praegune telefon töötab veel hästi.

2. Võrdle erinevaid väikelaenusid ning nende tingimusi

Teiseks, võrdle erinevaid laenupakkujaid ja nende tingimusi. Väikelaenu pakkujaid on turul palju ja nende tingimused võivad oluliselt erineda. Ära vali esimest ettejuhtuvat pakkumist, vaid uuri erinevaid võimalusi ja võrdle neid omavahel. Pööra tähelepanu järgmistele aspektidele:

- Laenuintress: see on protsent, mida laenuandja küsib laenusummalt. Laenuintress mõjutab otseselt igakuist tagasimakse suurust ja kogu tagasimakstavat summat. Üldiselt kehtib reegel, et mida madalam on intress, seda odavam on laen. Küll aga tasub jälgida, kas intressi arvutatakse laenusummalt või laenujäägilt, sest see mõjutab laenu kogukulu märkimisväärselt.

- Laenutasud: need on ühekordsed või igakuised tasud, mida laenuandja küsib laenu väljastamise, haldamise või muude teenuste eest. Laenutasud suurendavad samuti laenu kogukulu ja mida väiksemad on tasud, seda soodsam on laen. Tihti tehakse pakkumisi, kus laenuintress on äärmiselt madal, kuid laenutasud see-eest ebamõistlikult kõrged. Seega ei tasu laenutasude olulisust alahinnata.

- Laenu tagasimakse tähtaeg: see on periood, mille jooksul tuleb laen tagasi maksta. Laenu tagasimakse tähtaeg mõjutab nii igakuist makse suurust kui ka intressikulu. Mida pikem on tähtaeg, seda väiksem on igakuine makse, aga seda rohkem tasud lõppkokkuvõttes intresse. Mida lühem on tähtaeg, seda suurem on igakuine makse, aga seda väiksem on intressikulu.

- Laenu ennetähtaegne tagastamine: see on võimalus maksta laen tagasi enne tähtaega ilma lisatasudeta. See võimaldab säästa intressikulult ja vabaneda laenust kiiremini. Mitte kõik laenuandjad ei luba ennetähtaegset tagastamist või küsivad selle eest tasu. Vali laenupakkuja, kes võimaldab laenu ennetähtaegselt tasuta tagastada.

3. Kontrolli oma maksekäitumist

Kolmandaks tasub veenduda oma maksekäitumises. Sinu maksekäitumine ja tõendatud sissetulekute olemasolu on väga olulised positiivse laenuotsuse saamiseks. Varasemad võlgnevused ning probleemid tagasimaksmisel võivad takistada tulevikus laenude saamist.

Seega on oluline laenata vastutustundlikult ning tagastada laen õigeaegselt. Juhul kui peaks tekkima olukord, kus laenu tagasimaksmine ei ole võimalik, tuleb koheselt võtta pangaga ühendust, et leida sobilik lahendus.

4.Võrdle erinevaid väikelaenu pakkumisi internetist

Viimasena tasub mainida laenude taotlemist internetist. See on mugav ja turvaline viis erinevate laenupakkumiste saamiseks ja võrdlemiseks. Näiteks Coop Panga väikelaenu taotledes saate vastuse loetud minutitega ning see annab hea võimaluse erinevate laenupakkumiste võrdlemiseks. Nii saad rahulikult läbi mõelda, milline pakkumine vastab Sinu soovidele ning teha lõplik otsus alles siis, kui oled kõik olulised tingimused üle vaadanud.

Väikelaenu võtmine on finantskohustus, mis tuleb põhjalikult läbi kaaluda. Enne väikelaenu võtmist tasub mõelda, kas laenukohustuse võtmine on jõukohane ning kindlasti tuleks kaaluda ka väikelaenu alternatiive. Enne väikelaenu lepingu sõlmimist tutvu kindlasti laenu tingimustega ning vajadusel konsulteeri asjatundjaga.

SISUTURUNDUS

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD