Menu

.      

Eesti eraldas Süüria põgenike toetuseks 100 000 eurot

Välisministeerium eraldas ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti UNHCR-i kaudu Jordaanias asuvate Süüria pagulaste toetuseks 100 000 eurot.

Suurimas Jordaania pagulastelaagris Zaataris on praeguseks juba üle 60 000 inimese, kellest suurem osa on naised ja lapsed, teatas välisministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Välisminister Urmas Paet märkis, et Zaatari laagris varjupaiga leidnud pagulased peavad igapäevaselt toime tulema väga rasketes oludes. "Inimestel on puudus veest ja toidust ning vihma ja tuule eest pakuvad kaitset vaid soojenduseta telgid," ütles Paet, kes jaanuari alguses ka ise Zaatari pagulastelaagrit külastas.

Paeti sõnul on järgmise kuue kuu jooksul ÜRO-l ja tema partneritel vaja Süüria kriisis kannatanute abistamiseks rohkem kui 1,5 miljardit dollarit. "Süüria konflikti jätkudes ja lahingutegevuse ägenedes tuleb valmis olla pagulaste arvu kasvuks Jordaanias, aga ka teistes Süüria naaberriikides. Seetõttu on rahvusvahelisel kogukonnal jätkuvalt vaja toetada Süüria pagulasi, aga ka neid riike, kes on teinud suuri pingutusi inimeste vastuvõtmisel," rõhutas välisminister.

Jaanuari lõpus toimub Kuveidis ÜRO peasekretäri Ban ki-Mooni juhtimisel Süüria humanitaarvajaduste leevendamiseks rahvusvaheline abikonverents.

Kokku on Paeti Jordaanias juba üle 198 000 Süüria pagulase. Lisaks Jordaaniale on Liibanoni põgenenud 215 000, Türki 156 000 ning Iraaki 74 000 Süüria pagulast. Konfliktist on mõjutatud juba neli miljonit inimest, sisepõgenike arv Süürias on tõusnud kahe miljonini ning hukkunuid on ligi 60 000. "Kui vägivallale Süürias ei suudeta kiiresti lõppu teha, siis võib Süüria pagulaste arv naaberriikides selle aasta suveks tõusta kuni 1,1 miljonini," märkis välisminister.

Eesti on varem toetanud UNHCR-i kaudu Süüria pagulasi Jordaanias 50 000 euroga. Samuti on Eesti eraldanud Rahvusvahelise Punase Risti Föderatsioonile 70 000 eurot Süüria pagulaste toetuseks Türgis, 50 000 eurot ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroo Süüria hädaabi sihtfondile ning 50 000 eurot Rahvusvahelise Punase Risti Komiteele (ICRC) Süüria kriisis kannatanute abistamiseks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD