Menu

.      

Eesti toetab 50 000 euroga Süüria keemiarelva hävitamist

Välisminister Urmas Paet ütles New Yorgis Ameerika Ühendriikide välisministri John Kerry korraldatud Euroopa Liidu ja NATO välisministrite kohtumisel Süüriaga seonduvast rääkides, et Eesti on otsustanud toetada 50 000 euroga tegevusi keemiarelva hävitamiseks Süürias.

Keemiarelvade keelustamise organisatsioonil (OPCW) on keemiarelva hävitamise järelevalves keskne roll. "Kuid selleks, et Süüria keemiarelvade hävitamine kulgeks tõrgeteta, on vajalik range ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon, mis käsitleks ka olukorda, kui kokkulepet ei täideta,“ märkis Paet välisministeeriumi pressiteates BNS-ile. „On oluline, et keemiarelvaeksperdid ja humanitaartöötajad saaksid oma tööd Süürias teha ning neid ei takistata,“ ütles Eesti välisminister.

Paeti sõnul ei tohi unustada, et lisaks tegevustele Süüria keemiarelva hävitamiseks tuleb jätkuvalt tõsist tähelepanu pöörata olukorrale Süürias laiemalt. ,,Peame vajalikuks ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni, mis käsitleks katastroofilist humanitaarolukorda seoses miljonite Süüria põgenikega," rõhutas ta. Eesti on kogu aeg olnud seisukohal, et pikaajalise rahu Süürias saab tuua vaid poliitiline kokkulepe, kinnitas Paet.

Keemiarelva kasutamine on Paeti sõnul rahvusvahelise õiguse väga tõsine rikkumine ning kuriteo sooritajaid tuleb vastavalt rahvusvahelisele õigusele karistada. „Rahvusvaheline Kriminaalkohus peab nende üle õigust mõistma,“ rõhutas ta.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD