Menu

.      

Eesti eksperdid hindasid Süüria pagulaste abivajadust

Pilt on illustratiivneEesti eksperdid käisid veebruari lõpus hindamas Jordaanias pelgupaiga leidnud Süüria pagulaste abivajadust, nende raporti põhjal otsustatakse Eesti edasine abi Süüria pagulaste toetuseks Jordaanias.

Eesti eksperdid külastasid hindamisvisiidi raames Jordaaniat 26.-28. veebruaril, ütles BNS-ile välisministeeriumi pressiesindaja.

Eksperdid kohtusid Jordaania välis-, sise-, planeerimis- ja tervishoiuministeeriumi ametnikega, samuti külastasid nad Al-Mafraq ja Irbid haiglaid ning Zaatri pagulaslaagrit. "Täpsem raport Jordaania abivajaduste kohta on hetkel valmimisel. Seejärel otsustatakse Eesti edasine abi Süüria pagulaste toetuseks Jordaanias," ütles pressiesindaja.

Välisministeerium kaalub koos siseministeeriumi ja päästeametiga võimalusi Eesti päästemeeskonna või selle liikmete saatmiseks Zaatari pagulaslaagrisse.

Päästemeeskonna Jordaaniasse saatmise mõte kerkis pärast seda, kui  jaanuari alguses Jordaanias visiidil käinud välisminister Urmas Paeti tutvus Zaatari pagulastelaagriga. Tegemist on suurima Jordaanias asuva Süüria pagulastelaagriga.

Jaanuari lõpus teatas välisministeerium siseminsiteeriumile, et soovib saata Eesti päästemeeskonna humanitaarmissioonile Jordaanias asuvasse Süüria põgenikelaagrisse ning on valmis missiooni rahastama. Ministeerium kavandab EDRT missiooni planeerimiseks vajaliku hindamisvisiidi ning missiooni enda kulude katteks kuni 300 000 eurot.

Siiani on Eesti rahvusvaheliste organisatsioonide vahendusel aidanud Süüria kriisis kannatanute olukorda leevendada raha eraldamisega.

Nii eraldas välisministeerium jaanauri keskel ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti UNHCR-i kaudu  Jordaanias asuvate Süüria pagulaste toetuseks 150 000 eurot, samuti on Eesti eraldanud Rahvusvahelise Punase Risti Föderatsioonile 70 000 eurot Süüria pagulaste toetuseks Türgis, 50 000 eurot ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroo Süüria hädaabi sihtfondile ning 50 000 eurot Rahvusvahelise Punase Risti Komiteele (ICRC) Süüria kriisis kannatanute abistamiseks.

Kokku on Jordaanias umbes 200 000 Süüria pagulast. Lisaks Jordaaniale on Liibanoni põgenenud 215 000, Türki 156 000 ning Iraaki 74 000 Süüria pagulast. Konfliktist on mõjutatud juba neli miljonit inimest, sisepõgenike arv Süürias on tõusnud kahe miljonini ning hukkunuid on ligi 60 000.

Päästemeeskond on osalenud humanitaarabi missioonidel Namiibias, Pakistanis, Indoneesias, Haitil ja Etioopias.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD