Menu

.      

Mati Kitsik visati Võru volikogust välja

Võru linnavolikogu liige Mati Kitsik (pildil keskel) linnavolikogu istungil pärast valimisi mullu novembris. Foto: AIGAR NAGELLAHKUMINE ❯ Aasta aega tagasi sotsiaaldemokraatide nimekirjas Võru linnavolikokku pääsenud endine pangajuht Mati Kitsik oli sunnitud volikogust lahkuma seoses palgatööga linnavalitsuses.

Kitsiku lahkumise taga on linnavolinike Tarmo Piirmanni ja Jüri Kaveri taotlus, mille Võru linna valimiskomisjon oktoobri alguses rahuldamata jättis, ent mille rahuldasid novembri alguses nii maakonna kui ka vabariigi valimiskomisjonid. Taotluse aluseks oli asjaolu, et Kitsik, kes töötab linnapea nõunikuna rahanduse vallas, juhtis samal ajal Võru linnavolikogu rahanduskomisjoni. Seaduse järgi on selline tegevus keelatud. See oleks sama hea, kui minister on samal ajal riigikogu liige. Kitsiku asemel sai möödunud nädalal linnavolikogu uueks liikmeks sotside esindaja Iiris Tagen.

Mati Kitsik ise end veel lööduna ei tunne ja kavatseb valimiskomisjonide otsused riigikohtusse edasi kaevata. Kitsiku arvamuse kohaselt on talle ülekohut tehtud, sest ta asus ametisse sama koha peale, kus varem oli sarnase käsunduslepinguga olnud Ilmar Sild.

Maakonna valimiskomisjon eesotsas maasekretär Heli Põhjaga tuvastas Kitsiku juhtumit uurides, et Mati Kitsikuga eelmise aasta 18. novembril sõlmitud leping on oma sisuliste tunnuste poolest mitte käsundus-, vaid tööleping, kuna lepingu punktide sõnastustest tuleneb, et Mati Kitsik kasutab käsundiandja vara ja töövahendeid ning ta ei ole ülesannete täitmisel käsunduslepingule omaselt iseseisev, vaid peab arvestama käsundiandja poolt kehtestatud reeglite ja kordadega. Ühtlasi leidis maakonna valimiskomisjon, et Kitsikule kindla tasu maksmine sõltumata töö tulemusest ja alluvussuhe on eelkõige töölepingulise suhte tunnuseks. Valimiskomisjon jättis arvestamata Kitsiku väited, et ta ei ole kellegagi kokku leppinud tööaega ja kuna tema perekond elab Tartus, siis ei ole tal võimalik töötada töölepingu alusel Võrus.

20 PÄEVA ENIMLOETUD